Закупуването на качествен смартфон може да бъде свързано с много фактори и трудности. Важно е да отделите необходимото време, за да се запознаете добре с това, което се предлага на пазара, и да вземете правилното решение. Първо трябва да обърнете внимание на вашите изисквания към телефона. За какво ще го използвате и от каква производителност се нуждаете, са едни от най-важните въпроси, които трябва да си зададете преди да направите покупката.

 

За повечето хора, Айфон е най-добрата опция. Новата версия на операционната система IOS е направена да бъде изключително интуитивна и лесна за ползване от хора във всяка възрастова група. Идва с голям набор от вече инсталирани приложения и способи, които ще ви помогнат за много дейности от всекидневието. Цветът също може да бъде важен за много от потребителите. В сайтовете и физическите магазини можете да откриете широк избор в каталозите от модели айфон в най-различни цветове и покрития на задния панел, които да съответстват на вашите предпочитания. По-старите модели идват със зарядно, адаптер към него и слушалки.

За какво да внимавате при поръчка?

Важно е да съобразите следните фактори:



  • размерите на дисплея - Ще се побира ли в джоба ви безпроблемно или искате да имате голям дисплей, независимо от комфорта? С по-големия дисплей ще е по-приятно гледането на различни неща и няма да има нужда от взиране. Размерът на самия дисплей и резолюцията са различни неща, но често се бъркат. По правило обаче екраните с по-изявена големина имат и по-висока резолюция, за да може да има повече пиксели на всеки инч. В това отношение айфоните винаги са се справяли отлично. Колкото повече пиксели на инч има, толкова повече детайли могат да се изобразят. Снимките и мултимедията се виждат много по-детайлно;

  • камерата ще е от голямо значение за вас. Новите модели айфон имат две или три камери, всяка пригодена за различна ситуация. Камерата с нормално приближение присъства на всички модели, тя е с по-висока разделителна способност от останалите. Освен нея, има камера с телеобектив, който ви позволява да приближите два пъти без загуба в качеството на снимката, защото приближаването вече е оптично, а не дигитално. Съществуват и модели с широкоъгълна камера, която ви дава възможността да поберете около 120 градуса от зрителното ви поле. Това дава уникални възможности за снимки на пейзажи, които до сега не сте могли да поберете в една снимка. По-скъпите модели имат пълния набор от тези камери, давайки ви цялата креативна свобода, от която се нуждаете, без да се сблъсквате с технически лимитации. Композирането на снимка е изключително лесно с тези камери.

  • батерията ще придобива все по-голямо значение с времето, защото с всеки зареждащ цикъл пада общия капацитет с неизмеримо малко. Но след години употреба това се натрупва и води до по-ниска производителност, бързо падане на батерията и евентуални проблеми със зареждането. Когато се сдобиете с Iphone с по-голям капацитет се застраховате за в бъдеще с батерия, която ще издържи повече и ще позволи да използвате телефона за по-дълго през деня;

  • хранилището е също фактор, който трябва да бъде взет предвид внимателно. Спрямо това, с какво се занимавате и как прекарвате свободното си време и дали обичате да снимате, ще има значение нужното количество памет. За обикновените потребители 64 или 128 гигабайта ще бъдат напълно достатъчни. Но за тези, които редовно правят снимки и видеа, може и да не стигне. Има модели айфон с памет от 256, 512 гигабайта и дори 1 терабайт.

евтини айфони

Откъде да си закупя айфон?

 

Има няколко варианта за закупуване на айфон, всеки със своите предимства и недостатъци. Това тук са най-често срещаните начини:

  • от Apple Store – това са официалните търговски обекти на бранда и предлагат най-новите модели. Можете да купите както онлайн, така и физически, директно в магазина. Почти всеки магазин разполага със сервиз, помощ при първоначална настройка и поддръжка;

  • от мобилен оператор – повечето оператори в България предлагат закупуване на айфон на изплащане или смяна на сегашния план и услуги, заедно с телефона. Те също могат да ви предоставят услуги по поддръжка. Понякога обаче се случва телефонът да е заключен към този оператор и да няма опция в бъдещето да бъде сменен;

  • онлайн търговци на дребно – в много сайтове ще намерите обяви за продажба на айфон. Повечето от тези търговци предлагат бърза доставка и също план за покупка на изплащане;

  • независими търговци на дребно – те са честно местни магазини за всякакъв вид електроника и предлагат Iphone. По този начин ще можете да се заговорите с търговеца, да го разпитате за всичко и да подкрепите малкия бизнес в района.

След като обмислите тези опции и отделите време, за да проучите внимателно пазара, може да намерите най-доброто място за закупуване на избрания модел на марката, отговарящ на нашите изисквания.

Заслужава ли си да поръчате втора ръка айфон?

При закупуването за айфон втора ръка трябва да бъдете внимателни за няколко неща. 

От първостепенно значение е да проверите дали има гаранция и дали е легитимна. Това показва, че телефонът е закупен от оторизиран магазин и при евентуална повреда, разходите могат да бъдат поети от сервиза.

Продавачът също трябва да бъде проверен внимателно, за да избегнем измамите. Обикновено моделите втора ръка са добре запазени и можете да откриете голям набор от обяви с различни модели и цветове в онлайн магазините. Бивайки втора ръка, цените са по-ниски от пазарната, но това не ви спира да проверите на каква цена се продава нов. По това можете да прецените в какво състояние е. Почти винаги, колкото по-запазен е, толкова по-високо е ценовото изражение и обратното – колкото по-използван е, толкова по-евтин. Доставката се поема от продавача или от вас, в зависимост от договарянето.

 

Също така, трябва да прочетете ревюта на модела, който сте си харесали, за да се убедите дали това би бил правилния избор за вас и да сравните цените на различни места, както за нов, така и за втора употреба. При употребяваните апарати трябва да сте напълно сигурни, че получавате устройство, което функционира напълно. В случай на проблем, гаранцията би покрила неизправностите и е важно да намерим айфон, закупен с такава.