Новината за новия 3 млд. лв. заем дойде неочаквано и за финансовия министър на Орешарски

Висш чиновник „случайно“ се изпусна пред Европа, че кабинетът „Орешарски“ има намерение да пусне еврооблигации за нов заем от 3 млд. лв. Хванат в „небрано лозе“ от журналистите, днес финансист номер 1 на Орешарски - министър Петър Чобанов, е бил шокиран от изтичането на тази „доста чувствителна“ информация. По принцип тези сведения са от поверителен характер, коментира „Преса“, а очевидно раздразнен, министърът е бил принуден да потвърди това, което негов подчинен охотно е разказал на всички във Виена.

[caption id="attachment_263183" align="alignleft" width="300"]Oresharsky Орешарски отново ни закопа![/caption]

Кабинетът Орешарски се прочу с гафове на всички нива, та един повече или по-малко – какво толкова...

Дамян Стайков е шеф на отдел „Емисии“ във финансовото ведомство и трябва да е наясно, какво трябва или не трябва да говори, осведомява „Преса Дейли“. Както обикновено, у нас тънем в неведение за плановете на управляващите, но чужденците ги научават, без да питат. Стайков подробно обяснява, че с по-голямата част от емитирания заем, ще бъде погасена вноската по заема, с който "далновидния" финансист на Царя - Милен Велчев ни закопа през 2002 г. Останалите пари са за покриване на планирания дефицит в бюджета за 2014г.

Премиерът Орешарски със задоволство вчера обяви, че дългът за миналата година е по-нисък от поставения лимит 14.6 млрд. лв. За тази година управляващата коалиция се съгласи да вдигне тавана на дълга с още 4,4 млрд. лв. Според анализатори, така, дори да не работи, за властта ще има от какво да се храни, а главницата и лихвите ще плаща целокупният народ, или по-точно работещите българи. Вече изпаднахме в „дългова спирала“ и за да си върне старите „вересии“, независимо негови или чужди, Орешарски ще трябва да взема нови и нови заеми, докато съвсем закопае държавата.