Вече повече от година Северна Македония търси повод да предизвика високо напрежение между Скопие и София. А последните дни ескалацията стигна до там, че се наложи дори парламентът да се намеси, след най-новата обида нанесена на страната ни.

С протестна декларация те настояха да се спазват добросъседските отношения от страна на западната ни съседка, но изглежда в Скопие не мислят да поемат по пътя на дипломацията. И все повече обществениците си задават въпроса, какво се опитва да постигне властта в Северна Македония с агресивната риторика, с която общува с правителството на България?

Изключване от ЕС или нещо по-лошо? Война...? От началото на годината страната ни е изправена пред серия от сблъсъци с македонските ни съседи. Първо, те отказаха да включат българите като етнос в конституцията си и да признаят съществуването на българската общност в Македония.

Последваха и още скандали, най-новият от които избухна, буквално преди дни. Президентката на Северна Македония беше на неофициално посещение в България и помоли за среща с президента на страната. Държавният глава прие да се види с нея, а накрая дори я съпроводи на спектакъла за който дойде тя.

Ден по-късно правителството на Северна Македония избухна с обвинение, че България е нанесла невероятна обида на техния държавен глава, като не са поставили знамето на страната им по време на срещата. Президентът и външният министър обясниха, че срещата е неформална и протоколът не изисква присъствие на официалните флагове за тези събития.

От Скопие се обидиха. Преди ден стана ясно, че Брюксел отказва да приеме Северна Македония в ЕС,докато не изпълни поставените условия.

Резултатът?

Премиерът на Северна Македония Християн Мицковски заяви "Това е диктатура продиктувана от България! И ако това е цената за членство на Македония в ЕС, моят отговор е "Не, благодарим!". От София и Ню Йорк, където е в момента държавния глава, заявиха, че няма да отговорят на провокациите към страната.

"Ние ще продължим да помагаме на Северна Македония, но е нужно те да изпълнят своите договорености. И да признаят българите в конституцията си", каза Радев. Въпросът, който всички обаче си задават е, защо Северна Македония продължава да търси конфлик с България? И дали зад всички тези провокации не стои целенасочен опит да бъдем въвлечени в една безсмислена война...