Очакванията за оставка на Орешарси не се оправдаха и депутатите ударно продължават да пръскат безотчетно народните пари

Оставката на Орешарски не се случи, предсрочни избори не се задават, а депутатите тихомълком са успели да пръснат достатъчно народни пари.  Благодарение на изданието „СЕГА“ става ясно, че за изминалите 7 месеца на 2013-та, народните избраници са похарчили безотчетно и съвсем законно общо 2,7598 млн. лв.

[caption id="attachment_263541" align="alignright" width="300"]pari-deputati Колко пари пръснаха депутатите[/caption]

Това са пари над заплатата, които всеки народен представител има право да получи, без да му се дири сметка, за какво ги харчи. Обикновено се казва, че това са заплати на сътрудници, наем за помещения и други, които са свързани с работата. За тях няма данъци и никаква отчетност, и с право всички ги наричат „черната каса“ на депутатите.

И управляващи и опозиция бягат от отговора, смятайки въпроса за „нескромен“. Справката показва, че за 2012 г. предишният парламент е похарчил 4 394880 лв. или по 1500 лв на депутат за месец. Новите депутати, болшинството от които подкрепят Орешарски, „вдигнаха летвата“ до 1650 лв. на човек.

Ето колко пари са прибрали отделните парламентарни групи, според данните, които получи „СЕГА“. Начело са 85-те депутати на Борисов с близо 1,115 млн. лв., после БСП с 966 хил. лв. и ДПС с 412,5 хил. лв. Накрая са хората на Волен с 265 хил. лв. и както отбелязват някои, с тези пари може спокойно да се разхождат не само по плажовете на Куба.

За „отсъствие от час“ народните избраници се глобяват доста солено – до 2/3 от заплатата. Данни няма, но несъмнено ГЕРБ пак са първи. Те саботираха парламентарните заседания близо 2 месеца, а вместо оставка от Орешарски, получиха глоби.