В края на януари, американските служби за проучване на НЛО към Дирекцията на националното разузнаване (ODNI) публикува втория си доклад за дейността по неидентифицираните аномални явления (UAP), или по-известни като НЛО.

 

Некласифицираната версия на доклада е кратка, като изрично се отбелязва, че има и тайна за обществеността версия.

В публичния доклад се посочва, че неидентифицираните аномални явления „представляват опасност за безопасността на полетите“, като някои НЛО може да представляват напреднала технология „с необичайни характеристики на летене“.

В същото време не е регистриран нито един сблъсък между самолет и неидентифициран летящ обект.

 

НЛО – заплаха или сигурност?

Повечето наблюдения за НЛО са записани от пилоти и оператори на Военноморските и Военновъздушните сили на САЩ. До 30 август м.г. американските власти са регистрирали повече от 500 наблюдения на неидентифицирани летящи обекти. В доклада на ODNI пише, че след публикуването на предварителната оценка на дирекцията през юни 2021 г., неидентифицираните аномални явления са увеличили многократно, отчасти поради концентрираните усилия за премахване на тайната по темата за UAP и за да се разпознаят потенциалните рискове, представляващи тези явления за безопасността на полетите, както и за потенциална противникова дейност.

 

В началото на този месец председателят на Американския институт по аеронавтика и астронавтика (AIAA) и на Комитета за интеграция и популяризиране на НЛО (UAPIOC) Райън Грейвс коментира доклада като подчерта, че най-голямата неизвестна е дали тези НЛО представляват опасност за въздушните полети.

 

В този ред на мисли той настоя за още по-голяма прозрачност на дейността по наблюдение и анализ на НЛО, за да се гарантира пълната безопасност на гражданските и военни самолети.

Той е категоричен, че мъглата на секретността не е от полза за никого.

Източник: Уикенд