Нидал Алгафари не проумява нелепите коментари на българи в мрежата!

Режисьорът и писател Нидал Алгафари взриви социалната мрежа с коментара си за опожарената катедрала Нотр Дам в Париж. Предаваме думите му без редакторска намеса: [caption id="attachment_588147" align="aligncenter" width="300"]Нидал Алгафари Нидал Алгафари изказа възмущението си[/caption]

"Приятели, прочетох няколко коментара около изгорялата катедрала в Париж!

Едни със задоволство злословят, като припомнят как са били разрушени други паметници на културата и сега, нека им е на французите. Други пък обвързват снимки с разрушените руини на Палмира, които според тях са разрушени от ислямски формирования платени от Франция. Трети пък милеят за Боянската църква и не ги е еня за френската катедрала.

Четвърти пък не приемат дарените почти милиард за възстановяването й, защото има гладни и жадни човеци на планетата.

Не съм очаквал, че може да има толкова сиромахомилски, ограничени, глупави и откровено просташки мнения. Явно изказалите тези мнения, не знаят или просто не са чели или пък са надъхани от омраза, че мнозина от археолозите открили исторически находки из цял свят са французи. Хора прибрали световните ценности и ги пазят като очите си в музеите на Франция, за да може всеки пожелал да ги види. А не са ги оставили в ръцете на онези, които щяха да ги разрушат или да ги продадат диктаторските режими на търгашите. Палмира всяка година е посещавана от толкова посетители, колкото са посетителите на ден в Нотер Дам и Лувъра. Финансирането на археологическите експедиции не е от диктаторите В Сиря, а от западните културни институти и благодетели.

Като се сърдим, че за състоянието на Боянската черква, Ал. Невски, Зоографският манастир, храм Свети Георги край Търново не се намират пари и чакаме други да дойдат и да ни ги оправят, реставрират, достроят, както това се случи с църквата Свети Стефан в Истанбул да бяха събрали те нужните средства.

Дарените за по-малко от ден милиард евро е повод всички да се възхитим, а възмущението ни да е за нашите новобогаташи, които отделят средства за луксозни коли, апартаменти, вили, яхти и млада плът а не за културното ни наследство. Френската катедрала е световно значима културна ценност и ще се радвам и децата и внуците ми да могат да се насладят на изяществото й", категоричен е Нидал Алгафари.