Оказва се, че на видинския порт само до средата на настоящия месец, са акостирали почти 100 круизни кораба, което си е истински рекорд.

 

Техният брой съответно е 43 през май, 26 през четвъртия и 6 през третия месец от годината. Очаква се до края на този сезон, който ще настъпи през декември, съгласно предварителния график, обявен от два български туроператора, видинския порт да посрещне общо 294 плавателни съда.

 

Нещо невиждано се случва по бреговете на Видин

Според програмата, туристите, които са преобладаващо от американски, немски, австралийски и японски произход, посещават историческите крепости Калето и „Баба Вида“. Освен това в програмата им е включен пешеходен и велосипеден тур във Видин, както и дегустация в тамошните винарни. Самодейци от града пък развеселяват вечерите им на борда на кораба с богата фолклорна програма.

 

От началото на годината до края на април крепостта „Калето“ и Белоградчишките скали, са разгледани от над 21 000 посетители, от които повече от 2 700 са чужденци, пътуващи с круизните плавателни съдове. Първият за сезона туристически кораб по Дунав "Viking Lif", е акостирал на порт Видин

на 20 март. От там посочват, че на борда му, са пътували близо 150 чужденци от Америка и Япония.

 

Във втория ден от април край Видин е хвърлил котва един от най-модерните туристически кораби, плаващи по река - "SCENIC JASPAR", който е бил под флага на Малта. Той е на четири нива и е превозвал 164 пътници на борда си.

 

Прави впечатление, че от повече от десетилетие, пътуванията по Дунав са се превърнали в истински хит за туристите от Азия и Америка. Всички туристи са над 35-годишна възраст и преобладаващо семейни двойки. Гидовете на круизните кораби разкриват, че чуждестранните туристи са силно заинтригувани от религиозните и исторически обекти у нас, както и от теми от социалистическо време

Източник: blitz.bg