Определя старостта като свобода, истинска свобода

Несъмнено Нешка Робева е живата легенда на българския спорт.

Докато тя бе треньор на националния ни отбор по художествена гимнастика, грациите ни бяха непобедими. Публиката пък винаги скандираше: „Нешка няма грешка!“.

И днес тя продължава да жъне успехи, но вече в друга сфера – градинарството.

Откакто не се занимава с обучение на състезателки и създаване на хитови танцови спектакли, Нешка Робева прекарва времето си в любимото си село Трудовец.

Нешка Робева: Животът на село много ме промени

Преди няколко дни докато работела в градината коленичила, едното й коляно внезапно изхрушщяло, в резултат на което тя изгубила равновесие и полетяла напред. Паднала на лявата си страна. Когато се изправила не усетила никаква болка. Единствено изпитвала затруднение при поемането на въздух.

Два дни след инцидента започнала да я боли лявата страна, но не обърнала голямо внимание. Станало ясно, че има пукнати няколко ребра и поради тази причина се налага да полежи в леглото. При все, че целият й трудов стаж е преминал в спорт, никога досега не си е чупила или пукала нещо по тялото, но за всяко нещо има първи път.

При все, че не е свикнала друг за се грижи за нея, споделя, че докато тя си почива, приятелките й хвърчат като торпили из къщата и градината й. Готвят, глезят я със сокове, правят зимнина…

Предложили й да съберат многото плодове, за да направят ракия, но Нешка Робева категорично отказала. Преди инцидента дори носила на няколко пъти джанки в залата на децата.

Споделя, че не желае да прави ракия, защото има много (към момента 10-15 литра). Приятели винаги я снабдяват с огнена вода. Твърди, че животът на село я е успокоил и допълва, че откакто е там е научила много и разнообразни рецепти. Дава пример за изключително вкусна лютеница от зелени домати. Подчертава, че сега е сезонът на многото работа на село.

Не крие, че действа на принципа „проба-грешка“. Когато продукцията й дойде в повече, раздава и това й носи удовлетворение. Определя живота на село като много по-труден от градския, но пък за сметка на това по-смислен.

Колкото и изненадващо да ви звучи, заявява, че художествената гимнастика не й липсва и все по-рядко се сеща за тренировките на гимнастичките.

С мъка споделя, че за нея спортът е умрял след забраната руските спортисти да участват на състезания и фактът, че колегите им спортисти от останалите държави не направиха нищо по въпроса. Вече не се интересува от никакъв спорт и допълва, че направо се срамува от тази постъпка.

По отношение на политиката не крие, че е отвратена. Не може да каже, че е оптимист, нито пък, че е песимист за България и допълва, че просто знае, че ще я има.

И тя като мнозина възлагала надежди на правителството на Кирил Петков, но сега не просто е разочарована, а направо е потресена от тях и от собствената й наивност.

Това, което най-много я възмутило у доскорошните управници била глупостта им, която за нея е изненадваща. Възмутена е от наглостта им и напомпаното им самочувствие, както и лекотата, с която лъжат, без дори да им мигне окото, нехайството им за съдбата на народа. Категорична е, че в тях няма никакво съчувствие и допълва, че не заслужават да бъдат наричани политици, тъй като те са „просто едни нафукани и безхаберни хлапета“. 

Най-разочарована е от БСП. Гласувала за „Продължаваме промяната“ с мисълта, че БСП ще е сериозен коректив и няма да позволи залитанията, които се случиха. Те обаче също я разочаровали. А и ненужните им престрелки с президента… Прогнозира, че България ще продължи да страда заради липсата на почтеност у политиците и най-вече от липсата на подготвени политически кадри.

Твърди, че не е разглезен човек и може да живее всякак, така че инфлацията не я притеснява. До момента обаче не й се е налагало да живее само с парите от пенсията. За съжаление обаче много от хората на нейната възраст няма да успеят да се справят.

На въпрос как се чувства на 76 години, Нешка Робева заявява, че старостта е страшна и грозна за младия човек, а за нея тя е свобода, истинска свобода и радост от близостта с истината – природата.

Източник: Уикенд