Не са празни суеверия — митове, които се оказаха истина

Те не са бабини суеверия. Учените доказаха, че има поне 5 мита, в които се крие истина. Някои истории се оказват суеверни, но някои вярвания имат истинска научна основа. Ето и кои са те: [caption id="attachment_546999" align="aligncenter" width="300"]Мит или истина: Тези вярвания не са празни суеверия Мит или истина: Тези вярвания не са празни суеверия сн. Pixabay[/caption]

Пилешката супа е лек

Всички сме чували, че пилешката супа трябва да се консумира по време на настинките — и това се оказа вярно. Въпреки, че пилешката супа няма да ви излекува напълно от простудата, тя пак ще облекчи симптомите. Учените са установили, че пилешката супа може наистина да намали възпалението, като понижи активността на белите кръвни клетки, виновни за простудата

Клин — клин избива

Ако сте прекалили с алкохола и се чувствате сънливи, бабите веднага ще ви кажат да изпиете още една чаша алкохол, за да се отървете от махмурлука. Но дали това е вярно? Науката казва — да. Изследователите са показали, че консумирането на малки дози алкохол може действително да облекчи махмурлука. Но трябва да внимавате — лечението на махмурлук по този начин може да увеличи зависимостта от алкохола. Най-добрият начин да избегнете махмурлук? Пийте огромна чаша вода преди лягане.

Киселините по време на бременност са знак, че бебето има много коса

Сигурно сте чували това и няма възрастна жена, която да не го потвърждава. Този мит е потвърден и от лекари от болница "Джон Хопкинс" в Балтимор. Те проведоха проучване, за да опровергаят тези суеверия, но откриха, че това е точно обратното — самите те били много изненадани от резултата, който показа, че повишеното ниво на киселинно — произвеждащия хормон всъщност увеличава растежа на бебешката коса.

Пълна луна

Не, не е измислица, че хората полудяват по пълнолуние. Приказки се разказват от векове за това, но малцина им вярват. Оказва се обаче, че и тук има истина. Като цяло, изследователите все още трябва да докажат, че поведението, плодородието и раждаемостта са свързани с лунния цикъл, но едно проучване вече доказа, че някои хора по-трудно заспиват по време на пълнолуние. А други изпадат в особени състояния.

Сиренето причинява странни сънища

За консумацията на сирене или млечни продукти преди лягане може да предизвика странни сънища, отдавна се смяташе, че това е просто обикновен мит. Но едно изследване в Обединеното кралство доказва обратното. Учените са изследвали 200 души, които са яли различни видове сирена преди лягане. И повечето от тях са потвърдили, че имат много странни сънища.