Сватбата на Кейт и Уилям се оказа събитието на века, а двойката без съмнение е една от най-известните в целия свят. Но около венчавката им все още има мистерии, за които малцина знаят. Така например, сватбената рокля на Кейт е била толкова добре пазена като тайна, че принцесата на Уелс дори на майка си не я показала преди последния ден. Кейт не крие, че е била вдъхновена от роклята на Грейс Кели и е разработила лично модела, заедно със Сара Бъртън. Дизайнерката на Александър Маккуин, която обяви оттеглянето си в пенсия, споделя, че е била изключително развълнувана, когато е работела с Кейт.

"Двете заедно измислихме скиците и модела за роклята. Но истината е, че много се притеснявахме, че трябва да опазим тайната. Дори майката на Кейт, както и моята, не знаеха за модела. Майка ми често ми звънеше и ме питаше "Ще ми кажеш за роклята, нали?". А аз мълчах", спомня си Бъртън.

Кейт също е пазела скиците в дълбока тайна. И собствената й майка не е знаела какъв ще е моделът. Дори шивачките са приготвяли отделните части, разделени едни от други, а само двама или трима души са имали правото да сглобят цялата конструкция.

Пипа, която предизвика тотален фурор на церемонията и дълго време след това беше спрягана за гадже на Хари, също не е знаела почти нищо за роклята на Кейт. "Бях много заета с пробите за собствената си рокля, а и сестра ми не искаше никой да знае подробности за нейния тоалет. Беше наистина огромна изненада да я видим облечена в бяло", казва и самата тя.