Шампоанът е неизменна част от живота ни. Отдавна вече никой не мие косата си със сапун. Стресът, както и все по-забързаният начин на живот, влошеното качество на въздуха, водата и храната, влияят хората да имат все повече проблеми със скалпа и косата. Сред тях са: прекалено омазняване или дехидратация, сухота, пърхот, сърбеж и най-лошият вариант - косопад.

Всеки прецизно трябва да подбира продукта, към който отправя своите очаквания. Хората с дискомфорт при склонна към омазняване коса трябва да търсят средство за нормализиране и дълбоко почистване на скалпа. Притежателите на сухи и изтощени кичури могат да ги съживят, използвайки хидратиращ и подхранващ шампоан за коса. Желаещите повече обем са привилегировани, тъй като почти всеки производител на продукти за коса предлага в каталога си шампоан за обем. Страдащите от чувствителен скалп могат да използват деликатни средства, без дразнене и алергии. За боядисващите се търсенето е насочено към запазване на цвета, подхранване и блясък. При косопад - на първо място шампоанът трябва да почиства, а на второ - да подхранва и укрепва фоликулите. 

 

За да сте сигурни в качеството, специалистите съветват да използвате продукти, предназначени за професионалисти. Техните формули са плод на дългогодишни разработки за ефективно и грижовно почистване на косата и скалпа. Пазарът предлага много професионални шампоани за коса. Онлайн платформата с най-богат избор у нас е онлайн магазин MAKEUP. От какъвто и шампоан за коса да се нуждаете, със сигурност ще го намерите тук: https://makeup.bg/brand/265493/.

 

Кой е най-добрият и най-поръчван шампоан за коса 

 

Според потребителите на известната дрогерия най-поръчваните и многократно купувани шампоани са следните: 

 

Подхранващ шампоан Kerastase Bain Force хидратира, укрепва и успокоява. Про-кератин свързва увредените зони. Серамидите защитават и изглаждат. Съединяват и циментират изтощените увредени кичури.

 

Шампоан против косопад Alfaparf Semi De Lino балансира скалпа, предотвратява сухота и подхранва. Укрепва корените и регенерира, заради рициновото масло. Елиминира косопада.

 

Шампоан за обем Goldwell Dualsenses Ultra Volume съдържа пречистващи и подхранващи активни вещества, сред които оризов протеин и провитамин В5. Освежава и подсилва структурата. Хидратира и подхранва. Засилва блясъка.

 

Шампоан против стареене, защитаващ цвета, с алое, арган и кератин

Equilibra Tricologica има в състава 98% натурални вещества. Защитава кожата на главата и почиства замърсяванията и себума. Тонизира космените фоликули и провокира растеж на нова коса. Отлично средство за чувствителен скалп.

 

Укрепващ шампоан за повече плътност Vichy Dercos предпазва от загуба на кичури. Основната съставка е стемоксидин, стимулиращ растежа. Добавя към визията плътност и обем. Стимулира бърз растеж на нова, по-здрава коса.

 

Шампоан за дълбоко почистване Olaplex No.4C е професионален шампоан за  възстановяване на косата и протекция срещу стрес от горещи стилизиращи инструменти. Не позволява чупливост. Свързва прекъснатите дисулфидни връзки. 

 

Шампоан за коса след боядисване Lisap Top Care Repair Color е сочен за водещ сред всички качествени шампоани за коса. Фиксира цвета, запълва уврежданията и кухините с възстановяващи частици. Предпазва пигмента и го запазва наситен.

 

Ако попитате N на брой хора кой е най-добрият шампоан за коса, всеки ще ви отговори различно. Някои държат на гладкостта и харесват изглаждащ шампоан. Други, с увредена от стайлинг коса, предпочитат регенериращ и предпазващ от високите температури на електрическите инструменти. Най-търсени си остават универсалните средства за хора с нормална коса. Техният състав почиства и овлажнява скалпа и косата. 

 

Колко пъти да мием косата с шампоан?

 

Отговорът на трихолозите е категоричен: два пъти. Първото измиване премахва повърхностните замърсявания като полепнал прах, следи от стилизиращи агенти и себум. Второто нанасяне върху скалпа върши същинската работа. Затова трябва да се върши старателно. С масаж посредством меките възглавнички на пръстите. Косата не трябва да се търка. Пяната я почиства достатъчно добре. Най-добрите шампоани за коса се определят от конкретните нужди на всеки от нас.