Дизайнерката танцува Паневритмия с Бялото Братство

Оказва се, че една от фирмите на дизайнерката Миглена Каканашева, по-известна като Мегз – „Мегз-1“, има укрити данъци в размер на над 600 хиляди лева.

Това стана ясно, след като на втора инстанция Административният съд в Пловдив потвърди ревизионния акт, съставен от инспектори на НАП.

И докато НАП обръщат фирмите на Мегз с главата надолу, тя е на Седемте рилски езера, където заедно с членовете на „Бялото братство“ изпълняват танца Паневритмия.

След дълги проблеми с правосъдието – сагата с „откраднато кубче“, катастрофа и проблеми с бизнеса на бившия ѝ Румен Рончев, Мегз продължава борбата с данъчните служби и въпреки, че спечели редица дела, в момента е под угрозата да стане огромен длъжник на НАП, пише „Трафик нюз“.

Преди това обаче дизайнерката има и последен шанс да оспори съдебното решение пред Върховния административен съд. Ако о становището на магистратите от две инстанции в Пловдив бъде потвърдено, издаденият през лятото на 2020 година срещу фирмата на Мегз ревизионен акт, автоматично ще влезе в сила.

Според него към фирмата са установени допълнително задължения както следва: ДДС за периода от 29.08.2017 г. – 31.05.2019 г. в размер на 632 593,63 лв. и лихви 128 970,74 лв.; Корпоративен данък за 2017 г. в размер на 12 268,42 лв. и лихви 2 893,53 лв.; Корпоративен данък за 2018 г. в размер на 22 261,81 лв. и лихви 2 993,22 лв., или общо главница по задълженията 667 123,86 лв. и лихви 134 857,49 лв.

Установена е, че фирмата няма регистрация по ЗДДС, а такава е извършена чак на 13 февруари 2020. Според данъчните Мегз е работила чрез изкуствено създадена конструкция на дружества с цел получаване на данъчно предимство.

Припомняме, че през последните няколко години дизайнерката е регистрирала над 45 дружества с името „МЕГЗ“ и номера от 1 до 49. Всички те имат годишни обороти между 30 и 45 хил. лева – точно на границата, преди да подлежат на задължителна регистрация по ДДС.

НАП приемат наличие на данни за укрити приходи или доходи поради неотразени счетоводно приходи от извършени продажби на стоки. В хода на ревизията е установено, че през ревизирания период паричните средства от извършени продажби на стоки – дрехи, козметика, аксесоари са били получени от извършени чрез онлайн продажби и продажби в търговски обекти, а полученият приход от тях не е отчетен. Документите за реализираните продажби са получени от двете големи куриерски фирми – „Спиди“ АД и „Еконт Експрес“ ООД и от онлайн магазин, с които работи Мегз.

Въпреки претенциите на адвоката, че изводите на НАП не са правилни, от Административният съд потвърждават така съставения ревизионен акт. Предстои да стане ясно каква ще е развръзката на трета инстанция – пред ВАС.

Източник: lupa.bg