Над 4000 ученици обхвана кампанията на Kaufland България и Foodobox срещу разхищението на храна през учебната 2023/24. Инициативата „Мястото на храната не е на боклука“ се реализира под формата на интерактивни образователни лекции и е предназначена за ученици между 1 и 7 клас. Целта ѝ е да повиши информираността по проблема с хранителните отпадъци в световен мащаб и да покаже на учениците максимално ефективни начини за съхранение и приготвяне на храната и цялостно отношение към нея.

Първото издание на кампанията се проведе фокусирано в столични училища съвместно с платформата за „спасяване на непродадена храна“ Foodobox. Стартът беше даден с лекция пред ученици от всички 3-ти класове на столичното 40-то СУ „Луи Пастьор“, като продължи в серия от лекции в училищата и предизвика огромен интерес и активност сред децата.

"Кампанията в училищата е една от множеството стъпки, които Kaufland предприема срещу разхищението на храна. Смятаме, че разговорите с най-малките са от съществена роля за изграждане на екологосъобразни хранителни навици. Планираме разрастване на кампанията и в други градове през следващата учебна година. Усилията в посока намаляване на разхищението на храна дават своя резултат, като заедно с нашите клиенти, само през 2023 г. сме спестили 11 млн. кг храна в магазините ни чрез разнообразни механизми и модерни системи. Сред най-новите ни инициативи са и дарения за хранителни банки и последващо оползотворяване", каза Кремена Георгиева, мениджър „Корпоративни комуникации и социална отговорност“ в Kaufland България.

''Мисията на платформата Foodobox е да намалим разхищението на храни и напитки с наближаващ срок на годност. Потребителите ни имат достъп до предложенията на над 500 заведения, които ежедневно предлагат непродадените си храни в края на деня с поне 40% намаление. За малко над 2 години сме спасили над 50 тона храна от изхвърляне. Повишаването на осъзнатостта у най-младите относно този глобален проблем е ключово за разрешаването му, именно затова образователната инициатива е сред водещите ни приоритети'', сподели Джейн Димитрова, съосновател на платформата.

Образователните дейности по програмата включват още и полезни рецепти, които учениците биха могли да си приготвят през различните сезони, така че продуктите да не се изхвърлят. Сред примерите са домашен чипс, направен с обелки от картофи или ябълка, както и презрели банани, подходящи за бананово смути. Сред останалите съвети са по-стриктна проверка на състоянието на храната и наличните продукти в хладилника, правилно съхраняване и най-вече отговорно пазаруване и с изготвяне на списък.

За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7000 служители. През 2024 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места, като приносът й към икономиката е 1.63 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната“ се ангажира с различни социални и екологични дейности – от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.

За Foodobox

Foodobox e български стартъп, основан от Джейн Димитрова и Велин Керков в края на 2021 година. Двамата младежи завършват образованието си в чужбина и се прибират у нас, за да пресъздадат иновативната платформа за спасяване на храна по Западен образец, в България. Foodobox си партнира с над 500 ресторанта, сладкарници, пекарни и хранителни обекти в София, Пловдив, Варна и Бургас, а от 2023 година - и в Букурещ. Визията на основателите е да превърнат Foodobox в пазарен лидер в Източна Европа като се разраснат в съседските ни държави в следващите 5 години.