Мисис България запретна ръкави!

Бидони, обувки, домашни потреби и части от електро уреди! Това е само част от „улова“ около Панчаревското езеро, който събра по време на почистването на водоема Мисис България. [caption id="attachment_667228" align="aligncenter" width="300"]Мисис България Мисис България запретна ръкави за почистване[/caption] Паолина Петракиева запретва ръкави, слага ръкавици и маратонки и пълни два чувала с отпадъци в инициативата „Да изчистим район Панчарево заедно“, която стартира на 15 май Световния ден на климата и Международен ден на семейството.

„Често със семейството ми се разхождаме по алеята около Панчаревското езеро. Винаги се дразня, когато виждам колко безотговорни хора има хвърлят си фасовете на алеята, изхвърлят изпитите бутилки бира или безалкохолно в гората под алеята”, разкрива пред вестник „България Днес“ най-красивата омъжена българка. Която на драго сърце прави уборка на бреговете на езерото и пълни с ентусиазъм чувалите с боклуци.

Заедно с нея в дружното почистване се включват повече от 400 доброволци, които за 5 часа заедно събират близо 7 тона отпадъци. Рамо до рамо работят както служители на районната администрация „Панчарево“, които разчистват едно от тайните сметища под сградата на администрацията непосредствено на брега на езерото, така и кметът на район „Панчарево“ Николай Гюров. „Там от години застояваха счупени плетени столове, шкафове, авточасти, части от стари водни колела и лодки. Виждам усилията на кмета на района и служителите на комуналното звено. Видими са грижите, които са ежедневни правят се уборки, прочиства се растителността, така че да не пречи на минаващите, сложени бяха табели, които информират хората да внимават, че може да има падащи камъни от ската над алеята“, разказва Поли. Оказва се, че пространството край езерото пази своите тайни. Има места, на които се отлага боклук с години, придошъл от течението на реката или умишлено струпан от недобросъвестни граждани. „Най-фрапиращо беше откритието на група доброволци под емблематичните трибуни на езерото. Оказа се, че железобетонната конструкция крие огромно сметище, истинска екологична бомба. Тя е видима, ако се загледаш в дупките в бетона, които също са опасни, тъй като някой може да пропадне в тях или да се спъне в стърчащата и повредена арматура. И ако в останалите зони, било то тайни или явни, успяхме да освободим езерото от задушаващите боклуци, то тук е нужна спешната и адекватна намеса на институциите“, алармира Петракиева и добавя, че от район „Панчарево“ ще ги уведомят.