След писмото на Меган Маркъл за майчинството, сега тя и Хари пратиха ново открито писмо към лидерите на страните от Г-20

Меган Маркъл и принц Хари поискаха от лидерите на страните от Г-20 да сложат край на пандемията от Ковид-19 "веднъж завинаги". Същевременно с това те обвиниха "богатите" нации, че не са предоставили на по-бедните страни достъп до ваксини. Меган и Хари написаха отворено писмо, което беше подписано от генералния директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус. В него двойката настоява лидерите на "най-богатите" нации на срещата на Г-20 да сложат край на кризата с Ковид-19, като работят за ваксиниране на световното население. По-рано тази седмица президентът на САЩ Джо Байдън игнорира друго писмо на Меган Маркъл. В него тя призова двойките в САЩ да получават платено майчинство/бащинство. Този опит за лобиране обаче се оказа неуспешен. В четвъртък президентът съобщи, че е отхвърлили тази политика от своя инфраструктурен план за 1,75 трилиона долара. Лидерите на Г-20 се срещат днес. Това е първата им среща от началото на пандемията от Ковид-19.

Глобална справедливост за ваксините

Миналия месец Меган Маркъ и принц Хари обявиха, че са си партнирали със СЗО, за да организират "диалог относно спешната необходимост от постигане на глобална справедливост за ваксините", пише "Дейли Мейл".

Ваксиниране на 40% от световното население до края на годината

Отвореният документ, публикуван на уебсайта на СЗО, призовава лидерите на Г-20 да сложат край на пандемията Ковид-19 "веднъж завинаги" и да направят всичко по силите си, за да постигнат целта за ваксиниране на 40% от световното население до края на година. В писмото пише: "Днес се присъединяваме към други, за да призовем световните лидери да сложат край на това опустошително неравенство и да сложат край на тази пандемия веднъж завинаги". Двойката говори за лидерите на Г-7, които обещаха през юни да осигурят един милиард дози ваксини през следващата година, но попитаха къде са дозите, твърдейки, че някои нации все още нямат дози за собствените си здравни работници. Те критикуваха лидерите на Г-20 и Г-7, като твърдят, че обещанията, които бяха дадени, не водят до това хората по света да получат така необходимите ваксини. В писмото се добавя: "От почти 7 милиарда дози, които са били приложени в световен мащаб, само 3% от хората в страни с ниски доходи са с поставена доза досега". "Обещанията не се превръщат във ваксини, достигащи до хората, които се нуждаят от тях", пише още в писмото.

Даряване на ваксини

"Всяка изхвърлена доза от ваксина срещу Ковид-19, когато има механизми за даряването й, трябва да възмути всички нас. Всяка доза представлява истински човек - майка, баща, дъщеря или син, който би могъл да бъде защитен", пише с отвореното писмо до Г-20. В него се твърди, че има много пречки при разпространението на ваксини срещу Ковид-19, които могат да се избегнат, включително "неспособността или нежеланието на страните производителки на ваксини и фармацевтичните компании да споделят" своите ваксини. Двойката призова лидерите на Г-20 да помогнат на нациите да произвеждат свои собствени ваксини и да дадат приоритет на дозите на най-нуждаещите се, като казаха, че това ще помогне да се постигне целта за ваксиниране на 40% от всички страни до края на тази година, предават от vesti.bg.

Извънредни ситуации

"Има много кризи, с които вие - управителите на нашата планета - трябва да се справите този уикенд: извънредната ситуация в областта на климата, състоянието на нашата глобална икономика, поетия ангажимент към многостранността. [caption id="attachment_684000" align="aligncenter" width="300"]Меган Маркъл и принц Хари призоваха лидерите на Г-20 веднъж завинаги да спрат върлуващата по цял свят пандемия сн. YouTube Меган Маркъл и принц Хари призоваха лидерите на Г-20 веднъж завинаги да спрат върлуващата по цял свят пандемия сн. YouTube[/caption] Все пак в много отношения напредъкът по тези приоритети зависи от това дали можем да победим тази пандемия", се казва още в писмото на Меган и Хари.