Вече е в ход подготовката за новия сезон на кулинарното шоу "Мастършеф".

 

Осмият сезон на предаването ще стартира през есента, но журито ще бъде съвсем ново. Зрителите няма да видят повече татуирания готвач Петър Михалчев и Силвена Роу, тъй като техните договори не са били подновени. Вместо тях към кулинарното шоу ще се присъединят шеф Илиян Кустев, известен от риалити формата "Фермата", шеф Александър Таралежков и "шефът на шефовете" – Явор Сарафов.

 

„Мастър шеф“ с ново трио, Михалчев, Токев и Роу – аут

Осмият сезон на "Мастършеф" ще предложи на зрителите нови съставки, вълнуващи предизвикателства и гладни за знания участници, готови да получат вдъхновение от най-добрите и да докажат, че са готови да спечелят титлата "Мастършеф на България".

 

Тази година от телевизията са били категорични, че е време за промяна, свежи лица и рестарт на хитовото шоу.

Петър Михалчев е приел спокойно новината, но колоритната Роу останала доста изненадана, защото вече се подготвяла за новия сезон на предаването.

 

Кариерата на шеф Илиан Кустев, когото някои познават от „Фермата“, е забележителна и неслучайно той се налага като едно от големите имена в кулинарията у нас и по света. Като дете мечтае да стане футболист, но любопитството го отвежда в кухнята. Днес вече готви за държавници от ранга на турския президент Реджеп Ердоган и крал Чарлз III, както и за звезди от шоубизнеса като актьора Брад Пит.

 

Професионалният път на Кустев е изпълнен с вълнуващи срещи и много

работа. Той получава изключителна „шлифовка“ в 5-звездния хотел „Риц“ в Лондон, където става част от екипа на легендарния шеф Джон Уилямс. През 2016 г. животът го отвежда в Париж, където работи в ресторанти с три звезди „Мишлен”. Там има възможност да практикува рамо до рамо с ненадминатите шеф Пиер Ганьер и Яник Алено, известен като „бога на сосовете” в днешната модерна френска кулинария.

 

За своите 26 години професионален път Илиан е консултирал и ръководил редица престижни ресторанти и вериги в България. Към момента той е кулинарен консултант и партньор във фирма, чиято дейност е насочена към търговия основно с млечни продукти. Шеф Кустев има славата на кулинарен експериментатор чиниите му се отличават с изтънчен вкус, а в тях присъстват най-различни продукти.

 

Александър Таралежков е роден в София, но още много млад става гражданин на света. Едва навършил пълнолетие се озовава в Лондон, където завършва специалност „Продуктов дизайн“ във висшето училище по изкуства „Централ Сент Мартинс”. Познанството на Александър с Каликста Киландър, която зарежда с продукцията си лондонски ресторанти, оставя силен отпечатък в младия творец. Таралежков започва да готви в нейните програми, а няколко месеца по-късно се установява на крайбрежието на Кент, където и в момента развива кулинарната си практика.

 

В началото на 2021 г. Александър създава „Долма бар” – място, което се отличава с оригинална ресторантска концепция и бързо се утвърждава като любимо на кулинарните критици и местните гости. Това провокира интереса на световния частен членски клуб „Сохо хаус” през 2022 г. В момента Таралежков споделя рецепти за публикации на авторитетния в. „Гардиън“ и работи активно върху първата си готварска книга, вдъхновена от кулинарната му философия и характерния му почерк, продиктуван от балканската кухня.

 

Явор Сарафов завършва право, но бързо вижда, че няма да се занимава с правосъдие, а с храна. В казармата животът го среща с шеф Виктор Ангелов, а близкото приятелство прераства в партньорство в ресторант, а впоследствие и във верига заведения за бързо хранене. Сега работното ежедневие на Сарафов. се разпределя между ресторанти, управление на имоти и инвестиции. Освен усет за бизнеса, Явор има силно развит нюх на кулинарен експерт и критик, а кулинарните пътешествия са негова страст. Той обича да готви и експериментира в кухнята, където има завидни умения. За себе си твърди, че обича да опитва нови и различни неща – от улична храна до гурме кухня, независимо къде и кога се намира. Освен кулинарен любител и успешен ресторантьор, Явор е и страстен познавач на виното. За него то е море, в което с удоволствие открива нови вкусове, сортове и технологии.

Източник: Уикенд