Мариана Попова прави школа за певци, но...!

Поп звездата Мариана Попова направи собствена музикална школа за млади таланти, която носи името на популярната детска гувернантка Мери Попинз. [caption id="attachment_647853" align="aligncenter" width="300"]Мариана Попова Мариана Попова няма музикално образование[/caption]

Изпълнителката има солиден сценичен опит зад гърба си и прилична кариера, но липсата на музикално образование се оказа голяма пречка за желанието й да преподава в музикалното училище „Панайот Пипков” в Плевен.

Преди година Мариана се премести в родния град на половинката си – актьорът Веселин Плачков, а през пролетта той бе назначен за шеф на отдел „Култура”. „Голямата новина е, че аз реших да направя и да поема собствен клас! Очаквайте новини и още една дата за прием през септември за клас Мариана Попова. Вълнуващ и емоционален път ни чака“, съобщи в началото на есента певицата. Липсата на педагогическо или музикално образование обаче се оказало препъни камък за желанието й. Нямало как да бъде назначена, без да има тапия. Затова тя решила да си отвори собствена школа. „Вероятно ще ги учи на сценично поведение и как да владеят публиката – в това й е силата на Мариана, ама с нотите не се оправя много”, одумват я колегите й.

В семейството й нямало музиканти, но баща й, който имал силен глас - тенор, често озвучавал семейните сбирки. Мариана пропяла във вокални групи още в началното училище, а истинската й кръстница в пеенето е учителката й по музика Лили Ботева.

И до днес Мариана и си спомня как в часовете по музика не учели солфеж, а пеели. „Когато пеехме „О Соле мио”, често слизаше госпожата по биология, чийто кабинет беше точно над нас, и се молеше „по-тихичко, не мога да си проведа урока”, разказвала е Попова. След като завършила гимназия „Филип Станиславов” в столичния квартал „Овча купел”, тя учила за кратко „Поп и джаз пеене” в НБУ, но не успяла да се дипломира. Мариана се озовава директно на сцената едва 18-годишна.

Неин приятел я завел на прослушване на група „Кокомания”, на което бъдещата звезда била избрана за вокалистка и така стартирала музикалната й кариера. Малцина знаят, че през 2001 г. Мариана е победила в обявения от „Шоуто на Слави” конкурс за беквокалистки, но останала на работа там само три дни.

През 2011 г. Попова бе част от треньорския щаб в лятното шоу на „Гласът на България“ заедно с Миро, Ивана и Кирил Маричков, където печели Стелияна Христова от нейния отбор, пише вестник Уикенд.