Идилията свърши! Два месеца след коронацията крал Фредерик и кралица Мери не крият отчуждението си. Двойката беше видяна на семейна ски почивка в края на март, на която изглеждаха по всеки друг начин, но не и влюбени. Мери през цялото време се криеше за тъмни очила, а Фредерик беше видимо раздразнен и сърдит.

Семейството беше в курорта Вербие в Швейцария, където планираха да прекарат няколко дни в каране на ски и разходки по пистите. Но през повечето време кралят беше сам със синовете си, докато Мери обикаляше из курорта.  Двойката беше видяна и заедно, като демонстративно изразяваха чувствата си пред хората. Фредерик - че е сърдит и раздразнен, а Мери - че е отегчена от него.

Двамата са в сложни отношения от миналия ноември, когато се разбра, че Фредерик е прекарал няколко денонощия в компанията на Геновева Казанова.  Двойката беше засечена в нощен клуб, а преди това в ресторант и на други места. Въпреки че светската лъвица заяви, че е обидно за нея да я въвличат в афера с Фредерик, тя прекара месеци в изолация на Сан Себастиан, в имението на бившия си съпруг.  Мери от своя страна избяга в Нова Зеландия, но след това се върна. От тогава отношенията между двойката са напрегнати и не изглежда отношенията им скоро да се подобрят..