Изключително популярно у нас е било името на Мадам Рекамие от началото на миналия век, почти до края на 30-те години.

Младите дами шиели гоблени, наречени „Мадам Рекамие“. Дори в женските светски салони се разпространявало т.нар. „Гадание от Мадам Рекамие“ – пасианс, измислен от благородната французойка, почитателка на гаданията с карти. Освен това в светските кръгове се използвали дивани, наречени на името на популярната французойка.

Мадам Жулиета Рекамие е съпруга на парижки банкер, чийто салон е моден и политически център, посещаван от личности, опозиционно настроени към Наполеон Бонапарт. По негово разпореждане Рекамие бива изселена от френската столица, поради факта, че отказва да се превърне в негова любовница. 

Фактът, че Жулиета е интимна приятелка на сътрудниците му, както и на една жена, го кара да я намрази завинаги. Личният й живот е изпълнен от множество скрити факти и събития. Една от тайните й е свързана с нейното омъжване. 

Майката на Жулиета – Жана-Франциска-Юлия-Аделаида й предава красотата си. Злите езици обаче носят, че освен нея, тя й предава и любовника си – банкерът. Жулиета се оказва негова незаконна дъщеря. За да не отиде наследството в чужди ръце, той предлага брак на младата дама и не я докосва като мъж до края на дните си.

Мадам Рекамие винаги блести с бижутата си и кара цял Париж да говори за нея, а Жак се гордее със съпругата си. 
Купува й замък, в който Жулиета сбъдва мечтата си – да събира около себе си културния елит на своето време. 

Веднъж тя приема на гости писателката Ан Луиз Жермен дьо Стал, известна като Мадам дьо Стал и тази среща се оказва най-важната в живота й. началото на дружбата им започва през 1798 г., когато писателката е на 32 години, а Жулиета – на 21. От този момент съществата им се сливат в едно и това продължава цели две десетилетия. При все, че двете са доста различни една от друга, се допълват взаимно. 

Ан е въплъщение на силата и упоритостта, а Жулиета е слаба и нежна, винаги готова да прости. Белетриската направо връхлита в салона й и е готова да унищожи всеки мъж, който ухажва Жулиета. През 1802 г. банкерската съпруга заминава с майка си в Лондон. Там тя бива настигната от писмото на своята вярна приятелка, в което излива любовните си чувства към нея. 

След като се връща в Париж, мадам Рекамие възобновява срещите си с темпераментната Ан. 
През 1806 г. Жулиета преживява две нещастия – първо умира майка й, а след това съпругът й – банкерът Жак фалира. В същия момент император Наполеон I прави публично изказване на прием, в което разкрива, че двете дами са интимни приятелки. Въпреки това Жулиета не става просякиня. Поклонниците й помагат да води предишния си начин на живот.

Обладана от душевни терзания, тя изоставя френската столица и заминава за малкото градче Копе, където остава цели 5 месеца при любимата си Ан. В провинцията красавицата е заобиколена от любовта на интелектуалката. 

В дома й се запознава с пруския принц Август, който й предлага брак. Рекамие обаче бива разтърсена от мъчителни съмнения – от една страна не може да отхвърли стария си мъж и писателката, а от друга мисълта, че отново ще бъде богата я кара да се развълнува от предложението на принца. След дълги разговори с Ан и мъчителни размисли, мадам Рекамие в крайна сметка отхвърля предложението на принца да стане негова съпруга. 

През 1817 г. известната Ан издъхва в ръцете на Жулиета, която тъгува дълго за приятелката си. Тогава в живота й се появява знаменитият писател и политически деец Франсоа Шатобриан, с когото изживяват страстна любов. За разлика от Рекамие, поетът е егоист и деспот, който лъже без капка свян красивата си и млада жена. Командва и 40-годишната си любовница с обещанието, че рано или късно ще се разведе. 

Жулиета не само, че дълго време търпи двуличието на твореца, а дори му издейства министерски пост, а след това и длъжността посланик в Англия. Франсоа не харесва салона й и я кара да забрави за многобройните си приятели. Накрая нервите на Жулиета са пред скъсване и тя заминава с племенницата си за Италия. 

Две години по-късно се връща отново във Франция и се среща с Франсоа, който я моли да започнат отново връзката си, но тя категорично отказва. Не след дълго получава любовни писма от стария си обожател принц Август. За голяма негова изненада обаче, не получава отговор от Жулиета. Твърди се, че до края на живота си, тя остава влюбена във Франсоа. Започва да пише спомени за него, но е заразена от холера и умира.

Десетки мъже и жени обичали популярната дама, при все, че тя не блестяла с особен ум. Професията й била красавица. В култ в техните очи я издига способността й да изслушва приятелите си и да се прави, че ги разбира.
Източник: Уикенд 
 

Коя е Мадам Рекамие?

Коя е Мадам Рекамие? - Снимка 2