Корнелия Нинова заяви предложенията на партията си преди часове!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви публично позицията на партията си след протестите в страната. Тя е категорична, че левицата ще настоява за преизчисление на пенсиите, както и за отпускане на сумата от 6400 лева за млади семейства с второ дете. Ето какво още изложи тя преди часове: [caption id="attachment_572459" align="aligncenter" width="300"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова с ясни искания след протестите[/caption]

"Проблемите, които хората поставят на протестите, вече няколко дни, имат решение. Има място и начин те да бъдат решени - в Народното събрание и чрез законите. Предприехме действия тези искания да намерят своето решение в парламента.

Левицата вече втори месец внася тези искания под формата на законодателни промени, а управляващите ги отхвърлят. Ние ще ги внесем отново днес. Между първо и второ четене на бюджета ще внесем искане да се промени решението на мнозинството, взето миналата седмица, за облагане на старите коли с данък и да отпадне текстът, който те приеха в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Настояваме МС да оттегли законопроекта си за екотакса на дрехи и обувки втора употреба. БСП продължава да настоява да се намали ДДС на хляба и лекарствата, да се дадат 6400 лв. на младите семейства за второ дете, да се преизчислят пенсиите.

Прави впечатление, че исканията на хората са обединени от нещо по-голямо - смяна на модела на управление, за което левицата призовава от месеци.

Тези протести не са само социални, те са и на средната класа, която иска промяна в икономиката и мястото на държавата в нея; промяна на здравния модел, където се наливат пари, а здравеопазването става все по-скъпо; промяна на модела на образование.

Това е протест срещу неравенствата, защото с всички политики, провеждани до тук, те не се решават, а се задълбочават. Управляващите не ни чуха толкова време в парламента и сега трябва да чуят гласа на хората. Но не по начина, по който г-н Цветанов го чу и коментира сутринта. Днес той обърка световния и европейски ред, устоите на българската държава и стигна до местната власт. Пактът за миграция не се гласува в Брюксел, от Европейския парламент, а в Ню Йорк и там е гласувал представителят на българското правителство. Евродепутатите на БСП не са гласували за Пакта за миграция, защото той не се гласува в Брюксел. Цветанов отново си позволи да оспори конституционния ред в държавата, като каза, че при служебен кабинет се управлява еднолично и непрозрачно. Той се прехвърли и към местната власт, като обясни, че нашите кметове стоят зад протестите в страната.

Интересно е, как кметовете ни от Асеновград, Брегово, Тунджа, Гоце Делчев, Правец, Арчар и Хърлец организираха протестите във Варна, София и Пловдив. Защо са им тогава Фандъкова, Николов и Портних. Да си ги оттеглят, след като ние можем с кметовете от Хърлец и Изворище да направим протестите, каквито ги видяхте в големите градове на страната.

Благодаря, това е сериозно признание за нашата сила и силата на нашите кметове. Нека управляващите да се вземат в ръце в тази ситуация, в която имат и тежки проблеми в коалицията. С патриотите имат проблеми и разправии, вътре помежду им също. Менда Стоянова вкарва един закон, Бойко Борисов го изкарва. Екатерина Захариева каза, че подкрепя Пакта за миграция, Бойко Борисов казва, че не го подкрепя. Нека не търсят проблема там, където го няма и да се вземат в ръце", заяви Корнелия Нинова.