Корнелия Нинова повдигна наболелия въпрос за скока на цените!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази категоричното си недоверие в решенията на КЕВР. При това публично. Тя повдигна най-наболелия въпрос - за драстичния скок на цените, който изкара протестиращите на улицата. Ето какво заяви Нинова преди часове: [caption id="attachment_576376" align="aligncenter" width="300"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова е непримирима[/caption]

"Един от най-важните въпроси за нас е растящите цени на ток, парно, газ, вода, а оттам и на цените на всички стоки и услуги. Нямаме грам доверие в решенията на КЕВР.

В изявление на Иван Иванов от 25.09.2018 г. той казва, че повишаването на цената на природния газ за битови и бизнес потребители ще бъде с не повече от 8%. Три дни по-късно, на 28.09.2018 г., цената на природния газ поскъпва с 14% от 1 октомври. Това е само едно от изказванията и решенията на Комисията. Независим орган ли е КЕВР или има зависимости от монополисти? Защото с тези решения се пълнят джобовете на монополистите. Но се взимат и последните стотинки от джобовете на хората.

С тези решения управляващите и КЕВР убиват българската икономика и производство, фалират малкия и среден бизнес. И по-лошото е, че изправят пред невъзможност българите да използват елементарни услуги. В 21 век, в европейска България, хората се отказват от услуги за топла вода, защото не могат да си я платят.

10-15 души комисари, сътрудници и помощници, затворени на тъмно, решават съдбата на милиони, без да отчитат обективните обстоятелства при вземането на тези решения. Имаме следните въпроси. Когато отчитат направени инвестиции, подадени от ВиК дружества и други фирми, проверяват ли ги на място или просто гледат документи и ги отчитат по тях? Смятаме, че подадените по документи инвестиции не отговарят на действителността. Уж направените инвестиции, например във водопреносната мрежа, не са довели нито до подобряване на нейното състояние, нито на качеството на услугата или качеството на водата. Имаме въпроси към комисарите и сътрудниците, които ще зададем в четвъртък на едно извънредно изслушване, по наша инициатива, в комисията по енергетика. На която сме поканили и представители на средния и малкия бизнес, и на потребителски организации. Защото смятаме, че е необходима една абсолютно открита и прозрачна процедура – да дойдат и да обяснят- на какво основание вземат тези решения. По повод информацията, че ЕК глобява БЕХ със 77 млн.евро и изявлението на Борисов, че тази сума е малка. Тезата, че е било поставено условие или да се приватизира „Булгартрансгаз“, или да се наложи глоба, се появи публично от правителството, след налагането на глобата. Наш евродепутат ще зададе въпрос на еврокомисаря по енергетиката- дали е вярно. От ЕК ние такова нещо не сме чували официално. Позицията на БСП е: Ние сме против приватизацията на стратегически за страната обекти.

Така, както Борисов е решил да не се приватизира „Булгартрансгаз“, да последва предложенията на БСП. И да бъдат забранени за приватизация всички стратегически за националната сигурност обекти, включително и за концесия.

Щом така е загрижен за националната сигурност и за тези обекти, да спре веднага концесията на летище „София“. Да помисли и за предложението ни да не се дават на концесия плажовете на България, жп-инфраструктурата, подземните богатства", заяви Корнелия Нинова.