Корнелия Нинова се противопоставя кареторично на проекта "Макрон"!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова избухна в мрежата преди броени минути. Тя е категорично против скандалния проект "Макрон", който буквално унищожава работещите в сферата на транспорта у нас. [caption id="attachment_577992" align="aligncenter" width="300"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова твърдо против проекта "Макрон"[/caption]

"За нас проектът „Макрон” е антиевропейски, защото погазва основен принцип на Европейския съюз за свободно движение на хора и стоки. Той разделя Европа на малки и големи държави, на Изток и Запад, на център и периферия.

Това е тежък удар върху икономиката на България, означава унищожаване на транпортния бранш и загуба на работни места. Смятаме, че правителството на Бойко Борисов проспа възможността да защити българския национален интерес и обрече българските транпортни фирми. Като председател на Съвета на Европейския съюз, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше и потупваше с европейските лидери в името на ПР-а, Борисов зае следната позиция: България, като председател, не може да взема страна и трябва да се държи неутрално. До месец май българското правитество не е имало официална позиция в защита на българския интерес. През месец май, по наше искане, парламентът взе решение, с което задължи правителството да изрази такава позиция. Винаги сме били последователни по тази тема. През последните дни с БСП бяха проведени разговори от трапспортния бранш и ние ще се включим в протеста. Георги Свиленски, като член на транпортната комисия, ще пътува и ще бъде в Брюксел – ще участваме в протестите. Това обаче не е достатъчно, за да се реши въпросът. Ето защо, ще пуснем искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, който е председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на Европейската комисия, с искане да разговарят с колегите социалисти от другите социалдемократически и социалистически партии за подкрепа на позицията на България. Важно е да бъдат търсени съюзници в този момент, макар закъснението на правителството. Нека премиерът да се обърне към г-жа Меркел и г-н Макрон и да поиска подкрепа, за да помогне на българския национален интерес, както и на този- на други държави от Централна и Източна Европа. Ако този въпрос не бъде решен в полза на българския национален интерес и на останалите държави в нашето положение, ние смятаме, че най-доброто решение е този Европейски парламент да остави решаването на проблема на следващия. Този ЕП е на финала си – остават му 3-4 месеца. Не е нормално и логично, в последните месеци, да решаваш въпрос, който ще определя бъдещето на Европа", категорична е Корнелия Нинова.