Корнелия Нинова алармира, че летище "София" скоро може да се окаже чуждо!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разтърси мрежата с поста си преди минути. С който алармира за тъмната сделка с летище "София", което може да се окаже буквално продадено. И в ръцете на чужди интереси. [caption id="attachment_560311" align="aligncenter" width="239"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова алармира за сериозна опасност[/caption]

"Летище „София“ е последното държавно дружество, което може да бъде продадено. Даването на концесия за 47 години и 6 месеца си e чиста продажба“. Това заяви от името на ПГ на "БСП за България" зам.-председателят Георги Свиленски от парламентарната трибуна.

Обяснихме, че до 75% от летищата в Европа се управляват от частни оператори. В България се управляват над 75% - от 4 летища, 3 са дадени на концесия. Ако се отдаде летището на концесия, печалбата му ще бъде по-малка, отколкото е сега. Отдаването на летище „София“ на концесия се прави на тъмно, скрито от обществото – не стана ясно защо се прави това, на кой ще се отдаде, какви са условията, на базата на какви анализи правителството е стигнало до решението за отдаване на концесия. Преди две седмици Георги Свиленски е поискал да бъдат представени анализите на Световната банка и на Европейската банка, но до ден днешен ги нямаме. Защо Министерството на транспорта сключи такъв договор със Световната банка, че анализите да бъдат тайни и никой да не ги знае, освен няколко чиновник? Опровергахме мотива на управляващите, че държавата не може да управлява търговски дружества. Ако това решение бъде прието днес, принципалът на дружеството министър Московски трябва да си депозира оставката. Това означава, че 240 народни представители казват, че той не може да си свърши работата като министър и не може да управлява това дружество. Управляващите посочват като мотив и че трябват 500 млн. лв за БДЖ. Няма мотиви за развитие на Летище „София“, за повишаване на пътниците, увеличаване на приходите. Заради 500 млн. лв ще дадем летището. Но тези средства ще трябват и след една, две години, тогава какво ще продадат управляващите?

Летище „София“ е стратегически обект на националната ни сигурност. Кой ще управлява летището по време на военни действия и кризи? В договора на летището в Белград се заложи да има изискване към повишаване на броя пътници. В нашия няма такива изисквания. Не искаме от концесионерите да правят нищо.

Говори се за нов терминал, но не е ясно къде. Втора писта, но ако решат да я правят. Може и да не решат", съобщи Корнелия Нинова.