„Швейцария е и си остава моят дом“, споделя Лорен за страната, която е приела, и добавя: „В Женева намирам радост в малките неща. Прекарвам времето си в мислене, четене и писане.“ От 80-те години на миналия век Лорен живее предимно във вилата си в Женева поради влошеното здравословно състояние на съпруга ѝ Карло Понти. Женева се превръща в нейна основна резиденция през 1981 г.

Фактът, че Лорен е толкова привързана към Швейцария, няма нищо общо с кариерата ѝ, а с това, че е майка. Лорен и Понти, който я открива на конкурса „Мис Рим“ през 1950 г., се женят през 1957 г.

Мина много време, преди да се появи така желаното потомство. „Исках деца, откакто бях на 16 години. Карло младши се роди на 34 години, а Едоардо - на 38. Можете да си представите как съм страдала“, казва актрисата.

След два спонтанни аборта през 1963 и 1967 г. тя е на път да загуби надежда. Но тогава се консултира с Юбер дьо Ватевил, тогава професор по акушерство и гинекология в Женевския университет. Той й поставя диагноза естрогенен дефицит и я лекува успешно.

Първият син на София Лорен е роден с цезарово сечение на 29 декември 1968 г. Четири години по-късно професорът ѝ помага и при раждането на Едоардо. Последният по-късно става режисьор, а Карло Понти младши - диригент.

Източник: swissinfo.ch