Ким Чен Ун най-после триумфира. Лидерът на Северна Корея демонстрира изключително задоволство, защото най-после получи невероятно признание. Президентът на най-голямата държава в света Владимир Путин му даде подарък, който той самият не очакваше. След 24 години Путин неочаквано посети Северна Корея и легализира фактически властта на управляващата върхушка.

 

С това признание Северна Корея се превърна, не просто в поредната държава, която съществува, уж с благосклонното търпение на САЩ и Китай, но също така получи признание за държавността и легитимността на своя лидер. Според международното право, ако една държава не е призната от останалите, то тя може да съществува самостоятелно, само докато собствената й икономика го позволява.

 

Появата на Путин в Корея определено предизвика огромен интерес, особено покрай ситуацията с Украйна. И докато някои го наричат диктатор и терорист, то други се чудят, доколко е отчаян президентът на Русия, щом за първи път е показал, че е готов да легитимира съществуването на лидера и на страната Северна Корея.

Ситуацията се влошава поради факта, че руския президент отиде, за да поиска подкрепа за въоръжаването на страната си. А това само по себе си е достатъчно притеснително като сигнал. Мнозина се чудят дали лидерът на Русия не се подготвя за пълномащабна война, още повече, че самият той даде знак, че именно такива са намеренията му, след като обяви, че няма да прости на НАТО и ЕС решението да продължат да подкрепят Украйна. А това ще се отрази фатално именно на Стария свят.