Кание Уест не събра нужните подписи за кандидатурата си за президент

Американският рапър Кание Уест, който се включи в кандидат-президентската надпревара и по-рано обяви, че ще бъде конкурент на сегашния президент Доналд Тръмп, не успя да събере нужните подписи за участие в изборната битка в собствения си щат Илинойс. Необходимите за това подписи са 2500. В началото на юли Уест се регистрира като независим кандидат на президентските избори в САЩ в избирателната комисия в Оклахома. Тогава рапърът заяви, че възнамерява да се кандидатира за президент като независим кандидат, защото настоящият глава на страната Доналд Тръмп вече гони от себе си част от републиканците.

Традиция

По традиция само кандидати от двете водещи партии, Републиканската и Демократическата, имат реални шансове да бъдат избрани за президент на Съединените щати. Те вече бяха определени тази година, Доналд Тръмп и Джо Байдън. В същото време има няколко случая, при които кандидати от трети страни или безпартийни са получили значителен брой гласове. До момента последният човек, който успя, беше бизнесменът Рос Перо. Той се кандидатира през 1992-ра година и спечели 19% от гласовете. Вероятно заради късното си кандидатиране за президентския пост в Деня на независимостта Уест се изправя пред трудности да събере необходимите гласове, за да седне в стола на Тръмп.

Невалидни подписи

Кание Уест бе свален от изборната надпревара в родния си щат Илинойс, след като не успя да получи необходимите 2500 подписа за участие. Документите му бяха проверени от специална Държавна комисия по изборите. Тя установила, че от 3 128 подписа на негови поддръжници, 1 928 са невалидни. [caption id="attachment_637608" align="aligncenter" width="300"]Кание Уест отпадна от надпреварата за президент в собствения си щат сн. Инстаграм Кание Уест отпадна от надпреварата за президент в собствения си щат сн. Инстаграм[/caption] Според Шон Тенър от Комисията - "знаменитост или не, всеки трябва да спазва правилата". Броят на подписите за участие в предизборната надпревара на независими кандидати в отделните щати бе намалена драстично от 25 хиляди на 2500 заради пандемията от коронавирус, предават от monitor.bg.