Калина Паскалева с нова порция нападки към комунистите!

Журналистката Калина Паскалева не спира да работи. Наскоро тя обяви новия си проект, както и разговора с американския писател Томас Макгонигъл. На мнозина обаче направи впечатление, че в изказването си тя не пропусна да оплюе за пореден път комунистите: [caption id="attachment_593599" align="aligncenter" width="300"]Калина Паскалева Калина Паскалева подготвя нов проект[/caption]

"Запознах се с американския писател Томас Макгонигъл на премиерата на книгата му вече и на български език (излиза в Америка през 1983) “Предсмъртните видения на Никола Петков” CIELA Books , на която попаднах съвсем случайно.

Бях изключително впечатлена, че чужденец пише за българската история и то във времена, в които хора са пращани в затвора заради разказване на политически вицове. Прекарах два часа с него, а можех да остана цял ден в компанията му. Ще ви разкажа само част от нещата, за които си говорихме. Според Томас Макгонигъл обесеният от комунистите политик Никола Петков е получил дар на куража. Попитан от мен лесно ли е получил информация за неговия процес, писателят споделя, че не се е затруднил, тъй като комунистите сякаш са били горди с присъдата, която са издали. Томас ми сподели също, че според него комунизмът е оцелял на базата на човешкия страх, на полицейския контрол (във всеки един момент е било ясно кой къде е и какво прави). Освен това хората са били научени да кротуват, да си държат главата долу, да си вършат работата, без да пречат и това е била единствената възможност да преживеят. Макгонигъл ми разказа и за запознанството си с психолога Георги Каменов в Ню Йорк. От него разбира за комунистическите лагери (включително и за “Белене” ). Георги Каменов е интервюирал стражите и затворниците - всички са изпитвали срам, че в онзи момент са се родили в България. Тогава Томас се върна на въпроса ми защо американец пише за българска история: "Отдавам го на националния срам от онзи период. Надявам се, че един ден той ще бъде преодолян, българите ще прекратят мълчанието и тишината и ще започнат да пишат за историите от комунизма, подобни на обесването на Никола Петков. Редно е да се случи." Причината за интервюто е новият ми документален филм, по който работя в момента", сподели Калина Паскалева.