Само месец преди старта на новия тв сезон служителите във водещите електронни медии уж официално се водят във ваканция. Всъщност истината е, че тайно се готвят за предстоящата война за рейтинг.

 

На този фон обаче за момента се пази пълно мълчание около световно признатият риалити формат, който претърпя пълен крах у нас – „Сървайвър”. Всеизвестен е фактът, че през миналата година той глътна сериозна част от бюджета на bTV, а същевременно не им донесе почти никакъв рейтинг. Изглежда това е причината, поради която от медията възнамеряват да се откажат от проекта поне за известно време.

 

Докато в същото време в Нова телевизия подгряват аудиторията си за новия сезон на „Игри на волята”, в bTV мълчат за оригинала, от който са заимствани всички подобни риалитита, а именно – „Сървайвър”.

Август е в разгара си, а и дума не се обелва за кастинг за следващ сезон. За сравнение – кастингът за третия сезон на „Ергенът”, което е единственото хитово шоу в телевизията през изминалата пролет, беше обявен още преди да стане ясно кой печели втория сезон.

За „Фермата” кастингите по традиция се обявяват във финалния епизод на предходното издание, същото е и с „Мастършеф”, както и с много други риалитита. Само за „Сървайвър” никой нищо не споменава.

 

Каква ще е съдбата на „Сървайвър“ след претърпения крах?

Това кара зрителите да се запитат дали е възможно телевизията да се е отказала от утвърдения световен формат заради провала на последния му към момента седми сезон у нас? Той не само, че беше рейтингова дупка, но дори и малкото зрители, които го гледаха не спряха да го критикуват. Хората масово определяха формата като прекалено скучен, епизодите за разтеглени и лишени от интрига, а по отношение на победителя Благой Георгиев нямаше две мнения по въпроса, че е предварително избран.

 

Припомняме, че това беше първият сезон у нас, продуциран от турската компания Acun Media вместо от Евтим Милошев, който традиционно стои зад шоуто. Хората бяха недоволни и от избора на участници, и от монтажа на епизодите, и от еднообразието на игрите, и особено от водещия – Ваня Джаферович, който зае мястото на Владимир Карамазов. Феновете на играта призоваха bTV да върне предишния формат с актьора и продуцента Милошев. Нищо чудно обаче телевизията да е подписала договор с турската фирма не само за едно издание на риалитито, а за няколко поредни. Това означава, че няма право да възлага проекта на друг, докато разписаните сезони не бъдат снимани, излъчени и най-важното – заплатени. Ще излезе твърде скъпо за шоу, което никой не гледа.

 

Има обаче вратичка за измъкване от ситуацията, която вече беше използвана при злополучното предаване на Силвена Роу „Моето звездно парти”. Договорът с нея беше за два сезона, но не беше фиксиран срок за снимките на втория.

Тъй като сезон 1 не бе достатъчно успешен, от телевизията решиха, че няма да снимат сезон 2. Същото най-вероятно ще е положението и със „Сървайвър”. По-евтино за bTV ще е да спре

шоуто, отколкото да го снима, когато няма кой да го гледа, или да плаща неустойки, ако реши да сменя продуцента.

 

Единственото, което може да направи без проблеми, за да угоди на зрителите, е да смени водещия. Но това не означава, че ще вземе Владо Карамазов на мястото на Ваня Джаферович. Актьорът се върна на щат в Народния театър и едва ли ще има 3 свободни месеца, за да снима риалитито. Засега не е ясно кой ще може да го замести пълноценно. Всички тези теми в момента се обсъждат в bTV, а решението за бъдещето на „Сървайвър" трябва да бъде взето най-късно до средата на септември.

 

Възможно е телевизията въпреки всичко да реши да прави нов сезон и да обяви кастинг за него, пък макар и след 2-3 месеца. По-вероятно е обаче да потърси нещо друго, с което да запълни програмата си напролет.

Източник: Уикенд