На север България граничи с Румъния. От устието на река Тимок до град Силистра (470 км) границата е водна и следва река Дунав. Сухоземната граница с Румъния минава през Добруджа, започвайки от Силистра и завършвайки до румънското село Вама веке, разположено на черноморския бряг (139 км).

Най-северната точка на страната е устието на река Тимок.

Най-северното село е Куделин, разположено на около 1,5 км от река Тимок на запад, от устието й при вливането в река Дунав на север и от граничната река Дунав на югоизток от устието на Тимок.

Как се казва най-северният град в България

Кой е най-северният град в България?

"Оттук започва България" - това е мотото на община Брегово. Най-северно разположеният град е Брегово. Разположен е на 6 км от устието на река Тимок, която се влива в Дунав. Градът е административен център на община Брегово, област Видин. Намира се на 29 км от град Видин, на границата с Република Сърбия. През Брегово преминава най-краткият път от Северна България за Централна Европа благодарение на пуснатото в експлоатация ГКПП Брегово (1978 г).

Името на града идва от думата "брег", защото е разположен на 6 км от устието на река Тимок.

Как се казва най-северният град в България - Снимка 2

Населението на Брегово

Населението на града е 2167 души. Състои се от т.нар. власи, за чийто произход все още се спори. В миналото селището се е състояло от 2 български и една влашка махала, като впоследствие българските махали са претопени. Хората днес говорят български и влашки език. Влашкият език е разпространен и на другия бряг на река Тимок - в Сърбия, където в ежедневието ползват влашки и сръбски езици.

Как се казва най-северният град в България - Снимка 3

История на Брегово

Днешният град възниква върху старото русло на река Тимок преди векове. Смята се, че още през римско време край Брегово минава важен път, както и няколко антични мостови постройки по сръбския бряг на Тимок.

За пръв път името Брегово се среща в писмен текст от 1560 г., където се споменава, че селището е с годишен данък. Във военно-географския опис на австрийския офицер Франц Покорни от 1784 г., Брегово е посочено със 180 християнски и 4 турски къщи. Изглежда е било не само голямо село в областта на Долен Тимок в границите на Видинския санджак, но и стопански и културен център.

През 1837 г. завърналият се от Сърбия бреговчанин Йон Чолака започва да обучава местните деца. През 1864 г. в Брегово има светско начално училище. По време на честите преминавания на Васил Левски на сръбска територия, често е намирал подслон и убежище в дома на бреговчанин. След Освобождението се създава общинско селско управление. През 1879 г. има пощенска станция, а през 1889 г. е монтиран телеграф. Цялата гранична служба в района е поверена на митническите и полицейски власти през 1895 г.

През 1951 г. Държавна сигурност разкрива голяма горянска група, ръководена от Борис Чунов, която действа в Брегово и съседните села. Проведени са три показни процеса във Видин и Враца, като от арестуваните 60 души, седем са осъдени на смърт.

Брегово е обявено за град през 1974 г.

Всяка година през месец май в града се провеждат Тимошки културни празници “Тимошка пролет”, в които участват самодейни състави от общината и от съседна Сърбия.

Източник: blitz.bg