Икономическият климат непрекъснато се променя и ние трябва да се адаптираме към него.

Умението да пестиш и да управляваш бюджета си възможно най-ефективно е изключително важно! С наближаването на новата година имаш добра възможност да преосмислиш начина, по който управляваш личните си финанси и тези на цялото семейство.

Препоръчително е да направиш по-разумен избор - от непосредствено необходимите разходи до закупуването на стоки, които използваш всеки ден. Би могъл например да избереш по-евтини телефони или по-стари модели от реномирани марки, като  iPhone 13 вместо новопоявилия се iPhone 15. Освен тези малки решения за спестяване, необходимостта от по-комплексен подход е толкова належаща, колкото и преди. 

Ние сме тук, за да ти помогнем с няколко съвета за съкращаване на разходите, така че да се насладиш на една по-стабилна във финансово отношение нова година!

Личен финансов одит.

Препоръчваме ти, преди да си изготвиш подробна финансова стратегия, предварително да имаш добра представа за това къде се намираш и какви и кои навици или разходи може да оптимизираш. Внимателно прегледай своите доходи и всички разходи! Въпреки че някои разходи може да изглеждат незначителни на пръв поглед, поради самия си брой, те могат да окажат значително влияние. Одитът ще ти помогне да определиш по-добре областите, в които може да коригираш разходите си.

Определяне на финансови цели.

Желаеш да си изградиш ясна посока и да определиш приоритетите си - тогава се нуждаеш от ясни финансови цели, които ще ти дадат повече яснота! Те могат да бъдат свързани с покупка на жилище, създаване на специален фонд за спешни случаи, спестяване за мечтаната почивка и т.н. Само чрез определянето и фокусирането върху някои основни точки може наистина да се съсредоточиш и да извлечеш максимална полза от плановете, които имаш за 2024 г.!

Изготвяне на бюджета.

Изготвянето на възможно най-подробен бюджет, който да обхваща всички твои и на семейството ти приходи и разходи, е инструмент, без който не би могъл да бъдеш наистина последователен в спестяванията си. Като първа стъпка се увери, че имаш заделени пари за основни разходи, като данъци, такси, наем, комунални услуги и хранителни стоки. Не забравяй да предвидиш в бюджета си всеки вид разход, колкото и малък да ти се струва той. Сега, когато имаш солидна структура за управление на финансите си, ще ти бъде много по-лесно да определиш къде и как може да спестиш.

Отговорно пазаруване.

Липсата на отговорно поведение при пазаруване ще се отрази директно на джоба ти, без значение колко ще намалиш разходите си, или ще предоговориш основните си договори с доставчиците на комунални услуги или банките. Препоръчваме ти да планираш покупките си много внимателно и да избягваш емоционално предизвикани покупки, които не ти носят полза в дългосрочен план! Промоциите, сравняването на цените или подробните списъци за пазаруване са инструменти, които могат да се окажат изключително полезни при всяко пазаруване.

Намаляване на разходите за храна.

Приготвянето на храна у дома е чудесно решение за пестене на пари, ако досега си се хранил навън или си поръчваш храна чрез приложения за доставка. Освен финансовите ползи от този избор, домашно приготвената храна често е по-вкусна и по-здравословна и още нещо - имаш сериозен контрол върху броя на порциите и използваните съставки.

Управление на дълговете.

Дълговете могат да бъдат болезнен проблем за всеки човек и може да се усещат като бреме. Освен психологическия дискомфорт, те генерират значителни допълнителни разходи чрез лихвите. 2024 г. е добра възможност да промениш подхода си и да се опиташ значително да намалиш дълговете, особено тези с високи лихви. Избягвай, доколкото е възможно, небанковите кредити, които са свързани с огромни, неуправляеми допълнителни разходи!

Пестене на енергия.

Не ти препоръчваме да изключваш радиатора или да гасиш осветлението, разбира се, но е важно да знаеш, че има много начини да намалиш разходите за енергия в дома си. Малки промени в ежедневното ти поведение, като например изключване на електрониката, когато не се използва, използване на енергоспестяващи крушки или изолиране на стените, могат значително да намалят месечните ти разходи.

Отговорно управление на инвестициите.

2024 г. не трябва да бъде само за намаляване на разходите, но и за увеличаване на приходите по сигурни начини, без огромни рискове. За следващата година те съветваме да обмислиш инвестиционни варианти с дългосрочна възвращаемост. Специализиран финансов консултант може да ти помогне да съставиш разумен инвестиционен план в рамките на твоя бюджет. 

Внимавай! Не се обръщай към анонимни платформи, които се рекламират агресивно и обещават баснословна възвращаемост при минимални инвестиции! Силно се препоръчва внимателен подбор на партньорите, с които искаш да инвестираш!

Придържаш ли се към горните съвети, 2024 г. със сигурност ще се окаже за теб отлична година във финансово отношение. И не забравяй, промениш ли ежедневните си навици, може да си изградиш по-стабилно финансово бъдеще, в което целите ти вече не изглеждат като далечни мечти, а като чиста реалност!