Как да белим лук, без да плачем и още много ценни съвети в кухнята!

Като гледаме Мастър шеф, както и безбройните специални канали за готвене и кухня, плюс специализираните предавания по темата на всички туристически телевизии, а разполагаме с неизчерпаем ресурс от време в карантината, сме изкушени да се пробваме в готвенето. [caption id="attachment_627496" align="aligncenter" width="300"]лук Ето как да белим лук без сълзи и още хитринки[/caption] Това е мъжка мода на затворените в момента, или да усъвършенстваме таланта си в това изкуство. Често и най-добрите кулинари изпитват затруднения с правилното белене на различни плодове и зеленчуци.

Сред най-големите загадки например е как се "разопакова" качествено ананас. Просто. Майсторите в кухните на великите ресторанти по света го правят елементарно: режат отгоре "темето" - зоната под кичестия връх на плода, а останалата дървясала част се бели като "цвете", което помага за изтичането на най-малко сок и за лесното събиране на обелките.

Филетирането, както се изразяват в ресторантите в момента, на други плодове също може да се прави и по този начин. За портокалите е ясно: като ги "обезглавите", макар че можете да свалите обелките отново като цвете, можете и нежно да ги нарежете на равни парченца - 6 или 8 според големината на плода, и после да я махнете от всяко вече отрязано парченце. "Обезглавяване" се полага и на кивито, вместо да го въртите като картоф при обелване. И нежно го издълбавате с лъжичка - получава се съвършено и се използва целия сок и цялата вътрешност - този плод е наричан "манекенски". Моделите смятат, че също като ананаса не прибавя, а топи калории. Ако си правите фреш от тези плодове - никога не слагайте захар в него, въпреки че ананасовият например може да ви се стори малко безвкусен. Един от плодовете, който представлява най-голямо предизвикателство, та направо пуска "кръв" - на това прилича сокът му, е нарът. И него може да обезглавите и после да нарежете - няма загуба на зврънца или е минимална. Вторият вариант, препоръчван в бившите съветски републики, където вирее много и е смятан за национално достояние, е свързан с малка музикална форма. Режете нара на 2. Поставяте дланта си под едната половинка и почвате да удряте отгоре му. Зрънцата падат в ръката ви. Същото, разбира се, може да става и в съд, в който да го потресете. Ако нарът пуска сам кръв, то лукът ни кара да пускаме сълзи. На този фон, препоръката на готвачите - професионалисти е проста - накисвайте го за 15-ина минути - помните лайфхака ни, който предлага да слагате във вода и то за по-дълго всички плодове и зеленчуци, ако може и гореща или топла - най-добре. После беленето/чистенето е лесно и не води до неискан плач или хайде - спестява бая сълзи. Премиерският спорт карате пък може да помогне, с умерена сила на удара, разбира се, за беленето на чесън. Целете го обаче в провмеждутъка на скилидките, за да не хАбите матеряла, както би казал Борисов. Тресенето в буркан на чесъна е също ефикасен начин да го почистите, съветват експертите. Източник: Слава.бг