От днес – 28 март влизат в сила новите промени в Наредбата за контролните точки към свидетелството за правоуправление на МПС. Промените са приети и обнародвани на 24 март.

Промените предвиждат по-строги наказания за нарушения, които според властите основно водят до възникване на ПТП-та и тежък травматизъм. Анализите са проведени от ГДНП, за което бе съобщено от гл. инспектор Лъчезар Близнаков.

Според от най-опасните нарушения са шофирането след употреба на алкохол и наркотици, неспазване на предимство, опасни изпреварвания и превишената скорост, особено в населени места.

Изпреварване, телефон, превишена скорост: Новите наказания за шофьори влизат в сила

За младите водачи се предвижда отнемане на книжката, ако бъдат заловени 2 пъти в период от една година с превишена скорост в населено място. След това е необходимо да преминат през нов изпит за придобиване на правото да шофират МПС.

С новите разпоредби се предвижда да се отнемат 18 точки и поне 700 лв глоба за превишаване на скоростта в населените места с повече от 50 км/ч, а също така и водачът остава 3 месеца без шофьорска книжка.

Приравнени са нарушенията да не се пропусне пешеходец и да не се спре на знак СТОП, с което на водача ще бъдат отнети 10 контролни точки. С 2 точки повече ще раздели, ако бъде заловен да шофира, говорейки по телефона и общо ще се лиши от 8 точки.

Нововъведение при отнемането на точки е при изпреварване с опасност за останалите участници в движението – 13 броя.

Източник: dir.bg