Елизабет Втора се върна към кралските си задължения

Британската кралица Елизабет Втора се върна към изпълнението на кралските си задължения, само четири дни след смъртта на съпруга й принц Филип, съобщи вестник "Дейли мейл". 94-годишният монарх участва снощи в официално събитие по повод оттеглянето на Уилям Пийл от поста лорд-шамбелан при кралския двор. 73-годишният Пийл подаде оставка на 1-ви април след над 14 години на поста. Той планираше да се оттегли още в края на 2020-та година, но заради пандемията се съгласи да изпълнява задълженията си още няколко месеца. Постът се поема от бившия ръководител на контраразузнаването МИ-5 Андрю Паркър. Връщането към официалните й задължения толкова скоро след преживяната загуба е типично за кралицата и показателно за чувството й за дълг, отбелязва изданието. 99-годишният принц Филип издъхна в петък в замъка Уиндзор. Принц Андрю, херцог на Йорк наскоро каза, че майка му приемала скръбта стоически и, че цялото семейство се обединило в нейна подкрепа.

Строги правила

Това идва на фона на съобщенията, че кралицата вероятно ще седи сама на погребението на съпруга си, отделно от останалите членове на кралското семейство, заради строгите Ковид правила във Великобритания. Те указват, че всеки, който присъства на погребение, трябва да спазва дистанция от 2 поне метра от хората извън домакинството му, освен за емоционална подкрепа, когато живее сам. Кралицата обаче не може да се възползва от тази подкрепа, тъй като технически не живее сама и е подкрепяна от екип кралски помощници. Тъй като другите членове на кралското семейство живеят в други кралски резиденции, това означава, че кралицата вероятно ще трябва да седи на поне два метра от роднините си на погребението. Кралски източници са потвърдили, че Елизабет Втора ще седи сама.

Носене на маска

Междувременно беше съобщено, че тя вероятно ще трябва да носи маска на погребението, докато на кралското семейство вероятно ще бъде забранено да пее химни, отново заради Ковид ограниченията. Хоровете все още са разрешени, но членовете им трябва да бъдат сведени до минимум и да спазват социална дистанция. [caption id="attachment_663463" align="aligncenter" width="300"]Елизабет Втора ще седи сама на погребението на съпруга си сн. YouTube Елизабет Втора ще седи сама на погребението на съпруга си сн. YouTube[/caption] Говорител на Бъкингамския дворец заяви във вторник вечерта: "Ясно казахме, че погребението на принц Филип ще бъде съобразено с мерките срещу разпространението на Ковид-19", предават от vesti.bg.