„Червена сватба" със сигурност няма да има. Тези епитети на мен са ми чужди. Ако искат да правят „сглобка” – имат я на национално ниво, могат да си я ретланслират на местно ниво. Ние няма да им кумуваме”. Това заяви общинският съветник от БСП Иван Таков в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Думите му са по повод вчерашната реплика на кмета на София Васил Терзиев, че ще има или „сглобка”, или „червена сватба” заради невъзможността в столицата да бъде избран председател на Общинския съвет и ролята на представителите на БСП в този избор. 

Таков обясни, че за тяхната група кандидатурата на Вили Лилков за председател на Общинския съвет не е приемлив вариант. „Никога не е обсъждано такова нещо като ротация”, каза съветникът по повод идеята за ротация на председателя на Общинския съвет. По думите му два дни преди последното заседание на Съвета бил „хвърлен” някакъв документ, който напомня „квазиспоразумение”. За него не било постигнато съгласие от съветниците.

„Вътре бяха включени промени в над 10 наредби – неща, за които не е говорено. В 5:30 вечерта получаваме този имейл с покана в 11 часа на другия ден да откликнем за разговори и на по-другия ден да направим тази ротация. Това е аматьорски подход. Може би сценаристите на националната „сглобка” се опитват да саботират всякакви нормални разговори, които започнахме преди месец”, каза Таков по повод документа и възможността за избор на председател на СОС.

Иван Таков: "Червена сватба" в СОС няма да има

„Дори не разбрахме какво ни предлагат, те предлагаха един ротационен вариант. Написали са един документ и са го изпратили. Това е безумен подход, който не може да се налага еднолично”, заяви още той. 

Иван Таков изтъкна, че предстои да се приеме бюджетът на Столичния общински съвет и че групата на БСП през последните 30 години не е подкрепяла финансовата политика, защото не са намирали верните политики и техните приоритети.

„С плаващи мнозинства няма да е добър и работещ вариант. Има достатъчно общински съветници от едно политическо семейство. След като с нас не могат или не искат да намерят общ език, винаги могат да изберат алтернативата”, препоръча съветникът. Той уточни, че е решено следващото заседание на СОС да бъде на 25 януари, но междувременно пристигнал мейл с предложение да заседават на 15-и януари, защото на 16-и януари е последният срок за кандидатстването на програма за енергийна ефективност. Той не знае дали ще има заседание на 15 януари.

По думите му кметът Васил Терзиев не е представил своя административен екип. „Колко заместник-кметове до момента са оповестени. Има назначени, но екип не сме видели. Част от заместник-кметовете вече са сменени, не знаем дали са уволнени, или сменени, защото кметът не е представил екипа си два месеца след влизането си в общината. Ако идваш с готов екип, той трябва да бъде представен още на първата седмица”, акцентира Таков.

Ако не бъде приет бюджетът на София, общината ще харчи по 1/12 месечно от миналогодишната финансова рамка, обясни съветникът. Той уточни, че това не е вариант. „За 2021 и 2022 г. от капиталовата програма са останали 500 млн. неразходвани – разбирате ли колко пропуснати възможности са това”, подчерта той.