Ирина Тенчева пуска рецептата в ресторанта си "Иритуали"!

Половинката на Иван Христов - Ирина Тенчева се е отдала изцяло на ресторанта си. Макар и малък, "Иритуали" предлага истинска кулинарна вакханалия за клиентите си и е един от най-посещаваните в столицата. [caption id="attachment_584622" align="aligncenter" width="300"]Ирина Тенчева Ирина Тенчева следва кулинарните тайни на бабите си[/caption] Особено след като жената на продуцента предлага в менюто му и старите, проверени рецепти на своите баби. Ето с какво се похвали Ирина Тенчева преди ден:

"Вече 5 дни в Irituali предлагаме новото ни пролетно меню, вдъхновено от пролетта. И от изключителните дами, с които животът и ресторантът ни срещат.

Две от най-специалните жени за мен завинаги ще останат моите баби. На някои от вас вече съм разказвала за едната - баба Ирина - кулинарният гуру в семейството. Чийто Лимонов пай, асоцииирам с най-щастливите празници от детството ми. И който залегна в основата на едноимения десерт, който вероятно познавате. В новото меню реших да отделя специално място и на другата ми баба - баба Ика - разказвачката на истории, която ме научи да пиша, да чета, да плета, да релаксирам подобаващо и да разказвам. Докато беше жива всяка седмица отивах при нея, носех й нещо сладичко за хапване и ритуално й наливах едно малко питие с едно ледче. За 93 години имаше памет по-свежа от моята, а историите й винаги бяха интересни и с детайли, които изискваха още време - точно за по още едно парче торта и още един Baileys. Сладките женски прикази и сладкият десерт и до днес правят безусловно всички малки и големи дами ако не щастливи, то някак по-леки и усмихнати.

И така - от днес в менюто ни ще присъстват тези "Бейлис торта за разказвачки на истории", която в домашни условия се приготвят за не повече от 30 минути плюс няколко часа за охлаждане в хладилника.

Основата правя както се прави кора за шоколадова тарта, но която след като изстине напоявам с няколко глътки кафе с Baileys. Основният крем е "опияняващ" и лек макар и маслен, а финалният слой от натурален шоколад завършва напълно този вкусен десерт.

И тъй като вярвам, че хубавите неща трябва да се споделят, обещавам скоро да споделя и цялата рецепта!" (Може да се приготвя и със суров блат под формата на пастички)", довери Ирина Тенчева.