На 21 май полицията на САЩ съобщи, че разследва смъртта от свръхдоза кетамин на актьора от сериала "Приятели" Матю Пери, който почина в луксозния си дом в Лос Анджелис миналата година.

Пери, който играеше Чандлър Бинг в хитовия телевизионен ситком в периода 1994-2004 г., беше открит във ваната си на 54-годишна възраст, което предизвика глобална скръб от страна на фенове и колеги.

При аутопсията е установено, че причината за смъртта му е "острият ефект на кетамин" - контролиран наркотик, който възстановяващият се наркоман е приемал като част от контролирана терапия.

Въпреки че в стомаха му са открити само малки количества, в кръвта му е открито високо ниво.

Как точно актьорът, за когото се съобщава, че от няколко дни не е имал контролирана инфузия, се е сдобил с лекарството, сега е предмет на съдебно разследване.

"Въз основа на заключенията на съдебния лекар полицейското управление на Лос Анджелис, със съдействието на Службата за борба с наркотиците и Пощенската инспекция на САЩ, продължава разследването на обстоятелствата около смъртта на г-н Пери", се казва в изявление на полицейското управление на Лос Анджелис.

Лекарите и ветеринарните лекари често използват кетамин като анестетик, а изследователите са проучвали употребата му като средство за лечение на депресия. Нелегалните потребители го приемат незаконно заради халюциногенните му ефекти.

Източник: hurriyetdailynews.com