Европейският съюз официално реши да бъде намалено потреблението на електрическа енергия от 1-ви декември. Това трябва да стане от всички държави-членки и общото намаление на консумацията на ток трябва да е 10%. Също така се предвижда по време на пиковото потребление, то да бъде намалено с 5% от обичайното.

Информацията бе официално съобщена от чешкото представителство на ЕС, които заявиха, че живеем в изключителни времена.

Това на практика означава режим на ток в някаква степен. Предстои да се разбере какви методи за прилагане на решението ще приложи България, като всяка държава ще може сама да определя как да приложи новата норма. С нея се очаква да бъде стабилизиран енергийният пазар, който в последните месеци е изключително рисков и несигурен.

По време на срещата на високо равнище на лидерите на ЕС са обсъдени и други теми, като и изтичането на газ от тръбопроводите на Северен поток 1 и 2. Страните, на чиято територия преминава газопровода са на мнение, че пробивите са целенасочени и се очаква безпристрастно разследване от ангажираните служби.

Българският енергиен министър обяви, че предстои да бъдат взети повишени мерки за охрана на тези обекти на наша територия.

Източник: blitz.bg