Журналистически разследвания стигнаха до пълна мистерия около самоличността на един от най-ключовите министри в новото правителство – енергийният. Към момента няма еднозначни доказателства в подкрепа на представената му автобиография. Твърди се, че е учил в САЩ в Калифорнийския университет. До тук добре, но в този огромен щат има поне няколко „калифорнийски университета“. Друго интересно нещо от официалната информация за него е, че търговски е представял Руски гигант в САЩ. При по-сериозна проверка от страна на журналисти няма открито нито едно доказателство или писмено свидетелство в подкрепа на едното или другото твърдение.

И любопитното е, че този човек заема изключително ключов пост в ключово време и в много сложна международна обстановка. Росен Христов зае служебното министерско кресло във вихъра на най-голямата енергийна криза в последните десетилетия. Цените на енергийните суровини в световен мащаб растат, те подпомагат и инфлационните процеси за всички останали стоки, Русия намаля газовите доставки и поставя условия за плащането им в рубли и в този контекст министърът обяви, че е неизбежно връщането на Газпром на пазара у нас.

Странното е, че според анализатори този човек се е „появил от нищото“ и неизвестен дори на енергийния бранш, където експертите не са и толкоз много.

Източник: standartnews.com

Голяма мистерия около енергийния министър, кой е този човек?