Вълната от емоции в Гърция още не е утихнала след приемането на закона, предоставящ равни права на еднополовите двойки за сключване на брак, и ето че поредица от „Нетфликс“ за живота на Александър Македонски допълнително разбуни духовете. В поредицата античният македонски владетел е представен като хомосексуален, което доведе до гигантски скандал и изслушване на министъра на културата на Гърция Лина Мендони в парламента.

Лидерът на ултраконсервативната партия НИКИ Димитрис Сациос зададе въпрос към Мендони какви мерки ще предприеме по отношение на „Нетфликс“ заради поредицата, която според него е „мерзка, недопустима, неисторическа и пълна с неточности“ и изкривява историческата истина за Александър Велики с цел да привлече вниманието на обществото, като го представя все едно се е намирал в сексуални отношения с най-близкия си приятел Хефестион.

Министърката отхвърли идеята гръцката държава да предприеме официални стъпки по отношение на „Нетфликс“, като заяви, че цензурата е характеристика за авторитарните режими, а в Гърция свободата на изкуството е защитена от конституцията.

Още в началото на първи епизод от сериала се запознаваме отблизо с връзката на владетеля с един от най-доверените му приятели от детството и предполагаем любовник Хефестион, игран от Уил Стивънс. Една от откриващите сцени показва целувка, придружена от любовни ласки между двамата и продължава цели осем минути.

Източник: „Уикенд“