Очакваната от всички с нетърпение Великденска трапеза, задължително трябва да ви светне червената лампичка, че именно по празниците се преяжда, което претоварва жестоко организма. Затова би било добре да спазите няколко правила, за да се тушира вредата от пищната трапеза и да не се прекалява с вредните навици.

 

КИСНЕТЕ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ ВЪВ ВОДА, ЗА ДА ИЗЕЗНАТ ПЕСТИЦИДИТЕ

Ако и вие сте сред хората, които си мислят, че зелената салата, която е сред традиционните предястия за християнския празник, то със сигурност сте в огромна заблуда.

Ако не бъдат измити и накиснати, то марулите могат да ви заредят единствено с пестициди, които са абсолютен бич за организма. Ако не обработите зелениите, преди да ги нарежете на салата в купата, ще си навлечете куп неприятности.

 

И тук идва на помощ класическият съвет – накиснете ги за половин час в хладка вода, в която сте добавили 1 ч.л. сода бикарбонат или оцетна киселина. Тази баня е достатъчна, че да извлече пестицидите от зелениите.

 

Относно краставиците, то там е направо задължително да обелите кората й. При все, че така ще се изгубят част от витамините, поне ще сте сигурни, че по този начин ще си спестите възпаление на лигавицата.

ЯЖТЕ АГНЕШКОТО СТУДЕНО, ПЕЧЕТЕ ПО ПРАВИЛАТА

Основното и най-вкусно нещо на Великденската трапеза за мнозина е агнешкото. Диетолозите обаче препоръчват месото да се яде студено, тъй като овчата лой кристализира бързо на стайна температура и можем лесно да я отстраним с ножа.

Всеизвестен е фактът, че месото е богато на холестерол и съдържа много мазнини, които могат да докарат сърдечни заболявания и други здравословни проблеми, ако се консумира в излишък.

 

Да не пропускаме и най-голяма опасност при консумацията е възможността за замразяване с вредни бактерии, като салмонела или ешерихия коли, които могат да ви докарат хранително отравяне, ако месото не се обработва, готви или съхранява правилно.

 

За да избегнете тези рискове, е от особена важност да спазвате правилните практики за безопасност на храните при обработка и готвене на агнешко.

Затова е от особена важност месото да бъде измито много хубаво, да се отделят сурово и сготвено месо и да се приготвя при подходяща термична обработка, както и правилно да се съхранява.

 

При клането и преработката на агнешкото, рискът от зарази е доста сериозен, както и при транспортирането и съхранението на месото.

Поради тази причина е особено важно да купувате от реномирани търговски обекти, които спазват хигиенни и безопасни стандарти. Избягвайте случайните сергии, въпреки че там са наредени етикети с доста зарибяващи цени. Не знаете обаче как месото е било съхранявано или дали не ви продават просто замразената мръвка, която няма нищо общо с прясното месо.

 

Другият факт, който също не трябва да бъде пренебрегван, е рискът, свързан с използването на антибиотици и хормони в производствения процес. Не са малко стопаните, които използват антибиотици за лечение на инфекции при животните, което може да допринесе за развитието на устойчиви на антибиотици бактерии.

Фермерите използват и хормони за растежа и увеличаване на добива на месо, което естествено има отрицателни последици за здравето и на животните, и на хората.

За да намалите потенциалните рискове за здравето, свързани с агнешкото месо, е важно да изберете висококачествено, хранено с трева и органично агнешко месо, когато е възможно. О6работвайте и приготвяйте правилно агнешкото месо, за да избегнете риска от болести, предупреждават експертите.

 

ИЗБЯГВАЙТЕ ЕВТИНИТЕ КОЗУНАЦИ

В последните години и козунаците не са никак евтино удоволствие, освен, ако не си купите, освен ако не си купите долнокачествено печиво, натъпкано с подсладители с химия. Този Великден се очертава да купуваме козунака за 15-16 лева, а ако сме претенциозни и държим на скъпите пекарни – и от 30 до 50 лева. Сладкият хляб може да бъде намерен и за 5-6 лв., но както ще видите и на етикета – наблъскан е с букет от Е-та. Затова по-добре наблегнете на качеството пред количеството.

 

Разликата на по-качествения и по-евтиния козунак се усеща още от първия залък. Доброто печиво, замесено с добри материали няма този отровно сладък вкус и не се рони на трохи при нарязване.

 

НЕ ЯЖТЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ЯЙЦА ДНЕВНО

По Великден варените яйца вървят бързо и след традиционния обичай може набързо да изядем по няколко. Различни са схващанията по колко яйца на ден е безвредно да консумираме. Някои казват, че не бива да се хапват по повече от 3 дневно, други допускат и по 5-6. Може би истината е някъде по средата. Причината за ограничението е, че белтъкът може да предизвика алергии при прекаляване с консумацията. В жълтъците пък има страшно много холестерол.

Източник: Уикенд