Над 200 китаристи от всякакви националности и възраст ще изсвирят заедно емблематичната "Клетва" на "Щурците" в памет на рок легендата Кирил Маричков, който загина вчера преди концерт на "Фондацията" във врачанското село Селановци, съобщи вокалистът на D2 Деян Каменов - Дидо, цитиран от bTV.

Сигналът на тел. 112 е подаден около 18.45 часа. Музикантите от "Фондацията" са били специални гости за откриването на традиционния фестивал "Кукурузени усмивки", провеждан като част от събора на Селановци. Въпреки че екипът на Спешна помощ е пристигнал от Оряхово за 7 минути, лекарите не успяват да спасят живота на Маричков и той издъхва в линейката. На 30 октомври "щурецът" трябваше да празнува 80-годишния си юбилей.

Песента от филма "Вчера" ще зазвучи в центъра на София - пред Националния дворец на културата, където този уикенд се провежда Sofia Guitar Fest 2024. Десетки любители и професионалисти ще покажат уменията си по свирене на китара пред НДК и ще почетат великия Щурец.

"Дошъл съм да почета паметта на моя голям приятел. Искам да поднеса съболезнования на семейството и на всички българи и почитатели на рок музиката, които го обичат. За D2 той е много голямо нещо със старта на една от първите ни песни - нашия кавър на "Две следи". Нашата работа и приятелство продължи буквално доскоро. Очаквахме да бъде на това събитие, но за съжаление животът се оказва по-голям от всички нас", каза основателят и китарист на D2 Димитър Кърнев.

Той разказа за последната си среща с Кирил Маричков, която по думите на Кърнев е била пророческа.

"Бяхме на една маса и почитахме рождения ден на друг наш скъп приятел. За съжаление Киро тогава не вярваше, че ще доживее 80 години. Нека не си нарочваме, Господ знае кога всеки идва и си отива. Много сме тъжни. Хора като него всъщност не си отиват не само през творчеството, а и през своите големи личности. Киро, както го наричахме неговите приятели, ще остане завинаги в нашите сърца", добави Кърнев.

В последното си интервю пред националната телевизия, заснето на 25 септември в дома му в София, самият Кирил Маричков споделя, че най-много е внимавал през годините да не стане пародия на самия себе си. Музикантът говори пред режисьора Николай Василев за документален филм от поредицата "БНТ представя"

Ето част от неговите думи:

"Много съм внимавал през годините да не стана пародия на самия себе си. И както "Ролинг стоунс", аз мисля че и ние оцеляхме пък и аз осъзнах без да станем пародия на себе си. За своите албуми имам песни, които не отстъпват, даже са по-добри, според мен, от всички песни, които съм писал с "Щурците". Е, трудно да се каже, защото аз си ги обиждам всичките като деца... Всеки е правил компромиси в това общество, в което живяхме. Няма начин. Въпросът е, че аз имах един принцип, който си остана верен за мен цял живот и до сега, и то е, че не е важно как да захапеш кокала, много по-важно е как да не го захапеш".

А пред дома на Щуреца на една от централните столични улици покрусени почитатели оставят цветя. До входа е поставено и червено сърце с надпис "Почивай в мир".

Източник: dir.bg