Никак не са малко пещерите в България и всяка от тях има своята история.

 

Една от най-известните и посещавани е Дяволското гърло, особено след излъчването на интригуващия криминален сериал по Нова тв с Владо Карамазов и Теодора Духовникова „Дяволското гърло“. По всяка вероятност своят дан в посещаемостта на пещерата е дала и неразгаданата мистерия на това природно чудо, в което може би преди векове Орфей загубва завинаги своята любима Евридика.

 

Дяволското гърло – краят на една любов

Мистериите са свързани с подземната река, която никой не смее да проучва, и с лабиринтите, подкопавани от нея под пещерата. В околните села къде на шега, къде наистина подмятат, че в долната земя под Дяволското гърло живеят безсмъртните тракийски вождове  с красавиците, хвърляни в реката на пещерата за омилостивяване на боговете. Според други приказки великани се скрили под земята от хората. Те пият вода от пещерната река и поддържат огромни огньове, на които се дължи постоянната температура в пещерата.

 

Уникалното природно образувание се намира в община Девин, на около километър и половина от Триград и в Триградското ждрело, чиито гледки спират дъха. Пещерата е с дължина 1 км., но маршрутът за туристи е едва 350 м. Входът й е изкуствено прокопан 150-метров тунел. През него се достига до Бучащата зала, която е втората по големина пещерна зала в България. Смята се, че тук спокойно може да се побере столичният храм-паметник „Св. Александър Невски“.

 

Залата е наречена така по грохота, с който водата пада от внушителна височина. Дължината й е 110 метра, широчината около 40 м., а на места височината достига до 35 м. бучащата зала е образувана в резултат на пропадането на Триградската река в пещерата. Резултат от това е и 18-метровата каскада. Най-големият е 42 метра и е обявен за най-високия подземен водопад на Балканите.

Уикенд: Уикенд