Дубай влезе в топ 10 на най-богатите градове в света

Дубай бавно, но сигурно се нарежда сред най-богатите градове в света. Вторият по големина град в ОАЕ с гигантски стъпки бележи напредък и вече се е превърнал в рай за предприемачите. Чужденци дошли в Дубай с идеята да припечелят някой долар, често остават тук с години, други с десетилетия, а трети за цял живот.

Средната работна заплата е между 4 и 6000 евро на година, а годишният наем не повече от 16 000 евро. Все по-често обаче служителите започват да получават средна заплата от 10 000 евро на месец.

[caption id="attachment_551166" align="aligncenter" width="300"]Дубай сред най-богатите градове в света сн. PIxabay Дубай сред най-богатите градове в света сн. PIxabay[/caption]

Живеещите в Дубай казват, че животът тук е изключително евтин. „На Балканите почти цялата ти заплата отива за храна, докато тук хранителните продукти са много по-евтини. Спокойно можете да си наемете шофьор, градинар, домашна прислужница и готвачка—това не е лукс, тук това е просто необходимост“, разказва хърватинът Младен Николич, пред mkd-news.com.

Единственото скъпо нещо в Дубай е образованието. Годишните такси тук са от 10 до 15 000 евро и нагоре. Здравеопазването също не е евтино, но пък влиза в осигурителните пакети на компаниите.

Благодарение на туризма и петролната търговия, Дубай е на път да измести по богатство дори Париж, Ню Йорк или Москва. Брутният вътрешен продукт на града е няколко милиарда долара, а голяма част от приходите идват от туризма.