Вече 25 години тя е част от кралския двор на Британия. Присъствието й не е така ярко като това на Кейт, Камила или Меган, но със сигурност се забелязва. Софи Есекс, съпруга на принц Едуард и любима снаха на кралица Елизабет, честно си е извоювала това място в двореца. Най-любимата снаха на крал Чарлз и негов верен помощник, Софи се превърна от невзрачно момиче в един от най-големите и лоялни пазители на монархията.

Когато кралица Елизабет я вижда за първи път, през 1999 година, думите й са "Дори не можеш да я отличиш от тълпата, тя е толкова невзрачна". Но Софи успява да спечели кралицата със спокойствие, търпение и уважение. Това кара Елизабет да се привърже към нея, а освен това Софи успява да смекчи характера на Едуард, без да изпъква.

Двамата се запознават по време на снимки за благотворителен тенис мач, където Софи отива, за да замени своя приятелка. Едуард прави фотосесията, но след това кани Софи на среща. По-късно я ухажва и след няколко седмици я представя в двореца. Елизабет е скептична, но одобрява избора му. Съпрузите първоначално се опитват да балансират с лични кариери и кралски задължения, но след скандал със Софи решават да прекратят кариерите си. И да служат само на короната. В крайна сметка двамата остават изцяло посветени на двореца.

"Тя е най-доброто ни оръжие", казва кралицата за Софи. Години по-късно тя я замества на официални събития в чужбина, благотворителни срещи, дори и на официални церемонии в Лондон. Крал Чарлз й даде титлата "Херцогиня на Единбург" като признание за отличната й работа към короната.