От месеци Хайме дел Бурго, бивш зет на кралицата, твърди че е имал връзка с нея и смята, че тя е човекът, който трябва да бъде с него. Поведението му обаче все повече напомня на натрапчива маниакална обсебеност, която изглежда притеснително зловещо.

 

Самата Летисия пази мълчание и дори беше заснета да празнува с Фелипе и дъщеря им Леонор, произвеждането й в младши офицер в армията. Принцесата премина военно обучение, както и много други кралски особи и беше отличена с почести за представянето си там.

 

На фона на идиличните семейни снимки и сплотеното поведение, което двамата съпрузи проявяват пред камерите, като черна сянка върху тях е надвиснало признанието на Дел Бурго, че двамата с кралицата са имали връзка. Той дори твърди, че с Летисия са имали планове да остареят заедно и да създадат семейство. И крал Фелипе бил в ролята на нейн любовник и другият мъж в живота й, а не самият той.

 

Тежки обвинения, които обаче изглеждат все по-плашещо.

 

Властите са убедени, че Дел Бурго търси начин да спечели популярност, но някои смятат, че започва да проявява и признаци на психично разстройство. "Цялото това говорене, че с Летисия трябвало да бъдат семейство и Фелипе едва ли не е  пречка, започва да прилича на лудост. Вече има съмнения, че са правени опити кралицата да бъде отделена от семейството си, чрез интригите на Дел Бурго. Някои от приближените й се страхуват, че може да бъде и отвлечена", казват приближени.