Актьорът Любен Кънев дебютира на Уест енд в Лондон. Той влезе в ролята на Марк в театър „Сохо“ в познатата и у нас пиеса „Арт“ на Ясмина Реза. Представлението, което е композиция от текстове на няколко автори бе показано на широката публика, както и на критици, продуценти, театрални и филмови агенти и кастинг режисьори от най-високото световно ниво в този бизнес.

 

Всъщност Любен Кънев живее в британската столица от няколко години насам. След участието си в сериала „Под прикритие“ като инспектор Тодор Тодоров и Пламен в „Ол инклузив“, той се отдава на писането на театрални текстове.

През миналата година кандидатства и е приет да специализира актьорско майсторство в магистърската програма на един от най-добрите театрални и кино университети в световен мащаб – Кралската академия за драматично изкуство. Възпитаници на същото висше училище са Лорънс Оливие, Андрю Гарфилд, Ванеса Редгрейв, Кристин Скот Томас, както и Нобеловият лауреат и британски драматург Харолд Пинтър, припомня българският актьор.

Именно тази специализация е причината за отказа му да участва в последния сезон на „Ол инклузив“ и замразява премиерата на авторския си спектакъл „Аквариумни хора“

 

По-късно тази година на сцената в Лондон се очакват два спектакъла с негово участие – „Белият дявол“ на Джон Уебстър и „Посещението“ на Фридрих Дюренмат. След трите премери, които са до края на настоящата календарна година, Любен Кънев е планирал премиерата на авторския си спектакъл „Аквариумни хора“, отново в Лондон.

 

Актьорът е роден на 12 ноември 1982 г. в Стара Загора. Завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ през 2010 г. Освен от „Под прикритие“ и „Ол инклузив“, е познат и от участието му в сериалите „Недадените“ и „Господин Х и морето“.

Дебютът му на театрална сцена е в Пловдивския драматичен театър през 2011 г., в спектакъла „Куклен дом“ на режисьора Крис Шарков по пиесата на Хенрик Ибсен.

 

Като студент през 2009 г. в Пекин печели международна Шекспирова награда за най-добър актьор с ролята на Брут в „Юлий Цезар“ на Уилям Шекспир на режисьора Пламен Марков. През 2014 г. пише и продуцира първата си пиеса „Stop – дяволът се призна за виновен“.

Източник: Уикенд