Наследницата на Чарли Чаплин – Джералдин Чаплин ще бъде специален гост на 27-то издание на престижния „София филм фест“.

 

Актрисата ще представи филма на Джесика Удуърт „Лука“ и ще получи „Наградата на София“, която по традиция се връчва от Столична община.

 

Дъщерята на Чарли Чаплин идва като генерал за „София филм фест“

Джералдин е първата дъщеря на Чарлз Чаплин и Уна ОНийл, и внучка на Нобеловия лауреат Юджийн ОНийл. Родена е през 1944 г. в Санта Моника. Голяма част от детството й преминава в швейцарски пансион. Първоначалната й амбиция е да стане професионална балерина. Решава да напусне колежа и да учи в Кралската балетна академия в Лондон, където е приета през 1961 г. Танцува професионално в продължение на година в Париж, където я открива Дейвид Лийн и през 1965 г. я кани да участва в „Доктор Живаго“.

 

По време на 12-годишната си връзка с режисьора Карлос Саура, Джералдин се снима в едни от най-успешните си филми, между които „Ментовка с лед“, „Ана и вълците“, „Елиса“ и др.

„Да отгледаш гарвани“ (1976) обаче е филмът, който й донася световна слава. След двете си роли в „Босият император“, тя изиграва генерала в „Лука“ (Белгия – Италия – Нидерландия – България – Армения) на носителката на „Златен лъв на бъдещето“ Джесика Удуърт, който имаше световна премиера и провокира публиката и критиката на кинофестивала в Ротердам.

 

Българското участие във филма е на художника сценограф Сабина Христова и художникът по костюмите Ека Бичинашвили. Копродуцент от българска страна е „Арт фест“ на създателите на „София филм фест“ Мира Сталева и Стефан Капитанов, а финансирането е осигурено от Националния филмов център.

Източник: Уикенд