Д-р Петрана Каляшева в интервю за 8 март!

Популярният дерматолог Д-р Петрана Каляшева е твърдо „за“ естетичните процедури. Особено когато те видимо се налагат или самият човек не харесва начина, по който изглежда. [caption id="attachment_659536" align="aligncenter" width="200"]Петрана Каляшева Д-р Петрана Каляшева откровено за разкрасяването[/caption] Редица известни личности се доверяват на специалистката по кожни болести, но тя е категорична: „Не деля пациентите си на известни и неизвестни“. Какви процедури препоръчва за дамите покрай 8 март, какво би посъветвала хората на средна възраст, както и много други съвети, вижте в интервюто на вестник „България Днес“.

- Наближава 8 март. Какви естетични процедури препоръчвате на дамите? Кои са най-търсените?

Най-търсените процедури са инжектирането на хиалуронов филър в устните и поставянето на ботокс. С годините се наложи и тенденцията за неоперативното скулптуриране на лице с помощта на хиалуронови филъри. Все по-често търсени са процедурите за оформяне на долната част на лицето – брадичката и челюстта, които да са съобразени с височината на скулата, която също се оформя с филър. По случай наближаващия празник, препоръчвам на дамите да помислят за хидратацията на кожата, която е изсушена в следствие на по-студените климатични условия през зимата. За целта могат да направят комбинация от поставяне на скинбустери в зоните на лицето, шията, деколтето и ръцете, в съчетание с хидратираща OXY терапия. Всяка жена има различни възприятия за красиво, затова препоръката ми е да споделят със своя специалист дерматолог какво не им харесва и какъв би бил желаният от тях резултат. Специалистът по естетична дерматология е този, който ще предложи правилната процедура за тях. По този начин се избягва обезличаването на лицата, дори напротив – подчертава се естествената красота.

- Какви съвети бихте дала на хората над средната възраст като превенция и процедури?

Необходимо е да вземем мерки още в процеса на поява на признаци на остаряване. Това е така, защото колкото повече отлагаме превенцията във времето, толкова по-трудно и скъпо би било да се заличат появилите се белези. За тази цел препоръчвам както на жените, така и на мъжете да следят за започването на появяването на тези признаци, които да се стопират с поставянето на ботокс или хиалуронов филър. В зависимост от това по какъв начин остаряваме, специалистът дерматолог ще изготви план за възвръщане на сияйността и младостта на външния ни вид. Това може да включва както естетични процедури, така и апаратни процедури като IPL лазер за заличаване на петна, лазерен ресърфейсинг за заличаване на белези и за подмладяване на кожата. Също така, в следствие на напредването на възрастта се наблюдава отпускане на тъканите, което може да се третира с неоперативния лифтинг Hi-Fu. Проблем при някои пациенти е и лекото отпускане на клепачите – долен и/или горен, които могат да се третират с неоперативната блефаропластика Plasma IQ.

- По-младите дами сякаш по-често прибягват до естетични корекции. Такава ли е действително тенденцията и какво е мнението Ви?

Неоспорим факт е, че все по-често ми се случва млади момичета, някои от които са дори под 20-годишна възраст, да посещават клиниката ми, защото искат да си направят естетична процедура. Това желание се поражда от влиянието на социалните мрежи, които по-младата аудитория използва повече. Въпреки желанието на много пациентки, аз съм твърдо против поставянето на филъри на лица, които нямат навършени 18 години или които нямат нужда от естетична намеса, затова и им отказвам да направя процедурата.

- Трябва ли да се премахват бенките, луничките и брадавичестите образувания в областта на шията и защо?

Нужно е да се проведе консултация, на която да се установи какъв е видът на образуванието – дали е доброкачествено, злокачествено или потенциално злокачествено и трябва да се следи. В зависимост какъв е видът му, се определя дали то трябва задължително да бъде премахнато, или би могло да се премахне от естетична гледна точка. Това важи не само за образуванията в областта на шията, а навсякъде. Затова съветвам пациентите да обръщат внимание на състоянието на своята кожа и да не пренебрегват промените, които настъпват, защото могат да бъдат със злокачествен характер и да бъдат взети мерки навреме.

- По-леко и приятно ли се работи с ВИП клиенти или ангажираността е по-голяма?

Никога не съм делила пациентите си на известни и неизвестни. Аз съм благодарна на всеки един, който ми се доверява, без значение колко е познат на хората. Това, че пациентът е известен, не е основание за промяна в качеството ми на работа или отношението ми. Истинският професионалист се държи еднакво с всеки и усещането му по време на процедурата не се определя от статута на пациента в обществото, в противен случай далеч не говорим за професионализъм, на който твърдо държа.