"О, какъв улов! Екзотични риби на хоризонта!" - подобно звучеше заглавието на един рибарски пост във Фейсбук, публикуван от рибар от Царево. В забавен тон, друг рибар се шегуваше и добавяше, "Трябва да видите какви риби се крият в Царевското море."

Наистина, какви риби бяха уловени всъщност? От снимките в галерията изглежда, че това са вероятно два отделни вида – скорпид и минокоп.

Чудновато: В Царево рибар улови необикновена риба, опитва веднъж в живота СНИМКИ

Моретата крият множество удивителни видове морски обитатели, включително и в нашето Черно море. Но една риба със странно име - минокоп, със своите чудни характеристики, изпълва хората с интерес. Казва се, че дори човек с два живота може да не успее да опита този изключителен морски деликатес.

Чудновато: В Царево рибар улови необикновена риба, опитва веднъж в живота СНИМКИ - Снимка 2

Минокопът е толкова умен, че може да разпознае и подмине рибарските мрежи и да не се заплете в тях. Той не кълве на стръвта, която му се хвърля, и за да го улови човек, е необходимо умение и изкуство при подводния лов с харпун.

Чудновато: В Царево рибар улови необикновена риба, опитва веднъж в живота СНИМКИ - Снимка 3

Сред рибарите има легенда за костния кръст на минокопа, който се счита за талисман за късмет, благоденствие и успех. Но с такава кост човек се сдобива трудно и рядко, затова всеки, който я притежава, я пази като съкровище.

Често в България минокопът се нарича и милокоп, но става въпрос за една и съща риба. Научното му име е sciaena cirrosa и той принадлежи към семейство skiainidon - Минокопови.

Тя е хищна и предпочита да се храни с малки риби.

Източник: blitz.bg