Знаете ли най-дългата улица в България коя е и къде се намира? Тя е в Русе и по нея можем да се разхождаме или шофираме цели 21.6 километра. Това е булевард "България", който се отличава със своята впечатляваща дължина. Информацията е предоставена от Bgmaps. Платформата обхваща общо 70 000 километра пътна мрежа, като екипът зад нея актуализира данните за пътищата всекидневно.

Този булевард е част от международния път, свързващ Русе и София.

От класацията се изключва Околовръстният път на столицата (52 км) и Скоростната магистрала в Перник (23 км).

Сред местните жители на Русе булевард "България" е известен и като Международното шосе.

Цели 21.6 км: Знаете ли къде се намира най-дългата улица в България?

Той има ключово значение като пътна артерия в града. Започва от входа на Русе от посока София и завършва при кръговото кръстовище на ГКПП Дунав мост. Пуснат е в експлоатация през 50-те години на миналия век, а през 70-те години е разширен с допълнително платно, осигуряващо безпроблемно преминаване през всички пресичащи го улици.

Цели 21.6 км: Знаете ли къде се намира най-дългата улица в България? - Снимка 2

Този булевард е също така част от републиканските пътища I-2 и I-5 и поема голяма част от транзитния трафик през Дунав мост.

През 2017-та година жителите на района организираха протест, изисквайки изграждането на пешеходен надлез, който да подобри безопасността на пешеходците.

Цели 21.6 км: Знаете ли къде се намира най-дългата улица в България? - Снимка 3

За съжаление булевардът също така е известен и с най-многото катастрофи със загуби на човешки живот.

През 2020-та година беше завършено строителството на нов пешеходен надлез над оживения булевард. Съоръжение представлява пешеходна връзка между кварталите "Родина" и  "Чародейка".

Източник: lupa.bg